Lidl start pilot met elektrische distributietruck

Supermarkt keten Lidl start samen met Van Straalen Transport uit Zwaagdijk een proef met een volledig elektrisch voertuig voor de bevoorrading van de supermarkten. Lidl heeft de ambitie om in 2025 volledig uitstootvrij de Amsterdamse supermarkten te bevoorraden en de pilot die vandaag begon is een eerste aanzet daartoe. 

Lidl zegt graag te willen bijdragen aan een leefbare stad, waar de filialen schoon, stil en veilig worden bevoorraad. Deze elektrisch aangedreven truck is de eerste vrachtwagen van deze grootte die 100% elektrisch in Nederland op de weg rijdt. Waar een normale vrachtwagen bij een afstand van 100 kilometer tot zo’n 90 kilo CO2 uitstoot, stoot deze vrachtwagen niets uit. Bovendien is het volgens Lidl uniek dat zowel het laden, koelen én het rijden 100% elektrisch is. “Wij onderzoeken momenteel verschillende manieren om op grotere schaal duurzaam winkels te kunnen beleveren. Onze ambitie is om in ieder geval in 2025 binnen de ring van Amsterdam onze filialen volledig uitstootvrij te bevoorraden”, aldus Laurent-Jan van den Ham, transportmanager van Lidl Nederland.

 

Op vrijdag 22 mei is de nieuwe 100% elektrische vrachtwagen gedoopt door Abdeluheb Choho, wethouder duurzaamheid van Amsterdam, en heeft de truck zijn eerste meters afgelegd. “Een mooie eerste stap van Lidl. Amsterdam heeft ongeveer 130 supermarkten die per dag meerdere malen worden bevoorraad met grote dieselvrachtwagens. Voor de gezondheid van Amsterdammers en leefbaarheid van de stad, is het van groot belang dat ook de supermarktbranche uitstootvrij wordt. Lidl bewijst dat het kan en ik ga er vanuit dat dit een startschot is voor alle andere Amsterdamse supermarkten om ook te kiezen voor schone bevoorrading“, aldus wethouder Choho. 

 

De elektrische vrachtwagen wordt geëxploiteerd door transportbedrijf Van Straalen - De Vries uit Zwaagdijk en zal de filialen in Amsterdam vanaf het distributiecentrum in Zwaag om de beurt bevoorraden. Amsterdam is de vierde stad (na Stockholm, Zürich en Berlijn) waar Lidl deze pilot doet. Lidl initieerde in Nederland al enkele energiebewuste projecten en bouwde in 2013 in Heerenveen het op dat moment meest energiezuinige distributiecentrum van Europa. In 2014 opende de supermarkt het filiaal in Stein, het eerste gebouw in Nederland met energielabel A++++. Dit is tevens de standaard voor alle nieuw te bouwen filialen.

 

De omgebouwde trucks is gebouwd op basis van een MAN die door Emoss is omgebouwd tot een elektrisch aangedreven voertuig. De koeling is van Frigoblock en Aerocell leverde de speciale accupakketten.

 

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten