Mack introduceert de oplaad-truck

Elektrische vrachtwagens vereisen speciale infrastructuur, zoals laadpalen. Niet elk bedrijf heeft daar beschikking over. Om deze klanten toch een elektrische vrachtwagen te laten ervaren, heeft Mack Trucks een speciale oplaad-truck gebouwd.

De vrachtwagen bestaat uit een elektrische Mack MD bakwagen met een bijzondere opbouw. Achter de cabine is een flinke generator geplaatst. Deze draait op bio-gas en produceert elektriciteit voor een 120 kW oplader, die aan de zijkant is gemonteerd. Hiermee kan de speciale Mack niet alleen andere vrachtwagens opladen, maar ook zichzelf.

Van deze speciale oplaad-truck wordt slechts één exemplaar gemaakt. Het is niet de bedoeling dat ze verkocht gaan worden, zo stelt het Amerikaanse merk. De Mack wordt steeds tijdelijk uitgeleend aan dealers of klanten die wel interesse hebben in een elektrische vrachtwagen van het merk, maar geen infrastructuur hebben om een elektrische Mack op te laden. “Dit systeem maakt het mogelijk om vrachtwagens op te laden zonder dat op die locatie een laadpaal voor handen is”, vertelt Ryan Saba, energy solutions manager bij Mack Trucks. “Mack hoopt dat deze mogelijkheid klanten helpt om eerder de voordelen van e-mobility en duurzaam transport te ervaren.”

Twee modellen
Hoewel ze nog wat achterlopen op Nederland krijgt de elektrische vrachtwagen ook in Amerika vaste voet aan de grond. Mack, dat onderdeel is van Volvo Trucks, startte onlangs met de productie van zijn tweede volledig elektrische model. Dit is de Mack MD Electric, het type dat gebruikt is voor de oplaad-truck. Deze middelgrote vrachtwagen heeft een bereik van zo’n 400 kilometer en een vermogen van 260 pk.

De eerste elektrische vrachtwagen van Mack is de zware LR, die al sinds december 2021 te koop is. Dit frontstuurmodel wordt vooral gebruikt voor vuilniswagens. De LR Electric heeft een totaalgewicht van maximaal 36 ton en biedt 448 pk. De volledig elektrische Mack vrachtwagens zijn herkenbaar aan de koperkleurige bulldog boven de grille. Op dit moment ligt een Lego-model van deze elektrische vrachtwagen in de Nederlandse winkels.

DEEL HET