Maker Xbus en Evetta failliet verklaard

ElectricBrands, de firma achter de kleine bestelauto’s Xbus en de Evetta, is failliet verklaard. Hiermee komt een einde aan een slopende strijd tussen start-ups.

Iets meer dan een jaar geleden waren we op bezoek bij ElectricBrands in Duitsland. Het bedrijf had grootse plannen in de micro-mobiliteit. Met leuke, kleine bestelauto’s wilde men de harten van stadsvervoerders winnen. Met de komst van zero-emissiezones is er namelijk een grote markt ontstaan voor kleine, elektrische bestellers voor last mile deliveries.

Plagiaat
ElectricBrands viel op door de kleine Evetta Cargo, een besteluitvoering van de aloude BMW Isetta. Met de grote deur voorop en een laadbak achterop zag deze er koddig uit. Plannen waren er genoeg, met niet alleen een stadsautootje maar zelfs een leuke cabrio. Iets groter waren de modellen van Xbus: kleine elektrische mini-vrachtwagens die van allerlei soorten opbouw kon worden voorzien. Er was zelfs sprake van dat deze in Nederland gebouwd zouden gaan worden, bij Nedcar in Born.

Dit is nu allemaal ten einde gekomen. Vooral een slepend conflict met een concurrent is hier debet aan. ElectricBrands lag met start-up TYN-e in de clinch over de ontwerpen. Met name de Xbus X en de TYN-e TX2 lijken als twee druppels water op elkaar. Plagiaat, concludeerde TYN-e, interessant genoeg een Chinees-Duitse samenwerking. Alleen waren de voertuigen van TYN-e echte bestelauto's (categorie N1), terwijl de Xbus onder de regels voor quads vallen (L7). Een lange juridische strijd volgde, waarbij de rechter onlangs in het nadeel van ElectricBrands besloot.

In februari was al duidelijk dat het bedrijf in financiële moeilijkheden verkeerde. Toen werd echter nog een nieuw model aangekondigd. De juristen van TYN-e stonden direct paraat. Het is niet meer nodig: de rechter trok deze week de stekker uit ElectricBrands.

DEEL HET