MAN demonstreert megawatt-charging

Om elektrische vrachtwagens lange afstanden te laten rijden, is sneller laden noodzakelijk. MAN laat nu voor het eerst megawatt-charging (MCS) in het echt zien.

Tot nu toe was megawatt-charging vooral een theoretisch verhaal. Iedereen wist dat het nodig was om vrachtwagens sneller te laden. Verschillende elektrische vrachtwagens, zoals die van MAN, Scania en Mercedes-Benz, zijn al voorbereid voor deze nieuwe manier van opladen. De laadpalen bestonden ook al, maar alleen in de showroom. Tot deze week.

Samen met ABB liet MAN voor het eerst zien hoe een vrachtwagen opgeladen werd via megawatt-charging. Bij het ontwikkelingscentrum van MAN is een werkende MCS laadpaal opgebouwd. Hiermee is een MAN eTGX opgeladen, in bijzijn van de Beierse minister-president Markus Söder.

Half uur
Het opladen ging met meer dan 700 kW en 1.000 A. Dit is ongeveer twee keer zo snel als de snelste laadpaal voor personenauto’s. De accu van de MAN eTGX was in een halfuurtje weer vol. Dergelijke laadsnelheden maken internationaal transport met elektrische vrachtwagens mogelijk. In het halfuur verplichte rusttijd van de chauffeur kun je namelijk zo 300 tot 400 kilometer actieradius bijladen.

Natuurlijk is het allemaal nog niet zo ver. De laadpaal bij MAN is de eerste in zijn soort. Om dit plan te laten slagen, is door heel Europa een netwerk van MCS laadpalen nodig. Volgens Alexander Vlaskamp, de CEO van MAN Truck & Bus, zijn er niet minder dan 30.000 van deze MCS laadpunten nodig in heel Europa in 2030. Hij deed dan ook een duidelijke oproep naar politici: maak deze laadpalen mogelijk, anders komen elektrische vrachtwagens nergens.

DEEL HET