MAN in project cryogene waterstoftanks

Samen met de Technische Universiteit München stapt MAN in een project waarbij cryogene waterstoftanks ontwikkeld worden. Met sterk afgekoelde waterstof zou een actieradius van 1.000 km mogelijk zijn voor een 40 tons vrachtwagencombinatie.

Naast de genoemde universiteit, zijn er nog twee gespecialiseerde partners waarmee MAN een samenwerking vormt, die Cryotruck is genoemd. Dit laat zien, dat de truckfabrikant die deel uitmaakt van Traton, de truckdivisie van VW, toch ook waterstof niet geheel ongemoeid laat, zoals Traton heeft gesuggereerd.  

Veel energie

Om waterstof te produceren, is relatief veel energie nodig en om die waterstof dan ook nog eens sterk af te koelen, vergt dat nòg meer energie. Ook de constructie van cryogene waterstoftanks zal blijkens de LNG-tanks die we kennen van enkele andere truckbouwers, niet eenvoudig zijn.

Tien minuten, 1000 km

Het doel van het project is om een systeem te ontwikkelen waarbij er in tien minuten voldoende waterstof kan worden getankt om duizend kilometer ver mee te komen. Vanaf 2024 moeten twee prototypes gereed zijn waarbij de truck 80 kg waterstof kan meenemen die 2600 kWh energie bevat. De samenwerkende partijen streven naar marktintroductie in 2025. 

DEEL HET