MAN test autonome techniek in haven van Hamburg

Sinds eind 2018 zijn MAN Truck & Bus en de Hamburgse haven het onderzoeks- en testproject ‘Hamburg TruckPilot’ gestart om autonoom rijden te ontwikkelen. Na de voorbereidings- en testfase kon vanaf eind mei met prototype-trucks die waren uitgerust met elektronische automatiseringssystemen, getest worden in reguliere logistieke operaties.

Tijdens een praktijkrit vervoerde een chauffeur eerst een 40-voet container van Soltau naar de  haven van Hamburg, ongeveer 70 kilometer verderop, waarbij de vrachtwagen op de normale manier werd bestuurd.

Daarna stapte de chauffeur over op de passagiersstoel en werd zijn plek ingenomen door een zogeheten veiligheidsrijder, die om wettelijke redenen aan boord moest zijn en ook moest kunnen ingrijpen als de test onder prototype-omstandigheden dat onverhoopt nodig zou maken. 

De truck reed vervolgens autonoom over het terminalterrein naar de juiste positie in de rijbaan voor blokopslag en manoeuvreerde ook autonoom achteruit naar de juiste parkeerpositie. Na de containerafhandeling vond de terugrit naar de controlepoort eveneens autonoom plaats. 

Till Schlumberger, projectmanager bij HHLA en verantwoordelijk voor Hamburg TruckPilot, toont zich zeer tevreden: “De tests hebben het aangetoond: we kunnen autonome trucks integreren in onze terminalprocessen. Een belangrijke stap, want autonoom rijden zit eraan te komen. Zodoende willen en moeten we ons bij HHLA vroegtijdig voorbereiden op het vooruitzicht dat autonome trucks containers bij onze terminals ophalen of afleveren.”

Ook Sebastian Völl, projectmanager Automated Driving bij MAN Truck & Bus, is blij met de geslaagde praktijktest. “Hamburg TruckPilot is een belangrijke technologische mijlpaal op weg naar hub-to-hub automatisering”, zegt Völl, die daarmee ingaat op een ander aspect dat tijdens de praktijktests in Hamburg plaatsvindt. Op de aanvoerritten richting het havengebied hebben de projectdeelnemers tijdens de praktijktests namelijk al veel gegevens verzameld voor komende projecten die in de toekomst ook buiten afgesloten gebieden zouden kunnen plaatsvinden. De Bondsdag en de Bundesrat hebben eind mei de wet op autonoom rijden aangenomen, die het gebruik van dergelijke autonome voertuigsystemen in Duitsland in principe toestaat in nauwgezet omschreven werkgebieden, zoals op routes tussen logistieke knooppunten die onder technisch toezicht staan.

DEEL HET