MAN vernieuwt de TGE

Next level, noemt MAN de nieuwe TGE voor 2025. Uiterlijk verandert er niet zoveel, maar onderhuids is de ‘vrachtwagen onder de busjes’ weer helemaal bij de tijd.

Uiteraard heeft dit allemaal te maken met nieuwe Europese regels die ingaan op 1 januari 2025. Merken doen alsof ze hun auto’s veel rijker uitrusten, terwijl ze dit vanuit Europa verplicht zijn. Dit geldt ook voor de MAN TGE: deze krijgt alle nieuwe veiligheidssystemen. Hij telt er nu maar liefst 27 stuks. Welke optioneel en welke standaard zijn, hangt af van de uitvoering. Voor voertuigen boven de 3,5 ton gelden andere eisen dan tot die grens.

Digitale verbeteringen
Volgens MAN maakt de TGE zijn grootste stap vooruit in de geschiedenis van deze bestelbus. Dit komt vooral door een compleet nieuwe architectuur voor het netwerk. Deze verbetert de samenwerking tussen alle verschillende elementen en beschermt de auto beter tegen cyber-aanvallen van buitenaf. De TGE is nu voorbereid op digitale services die MAN in de toekomst wil aanbieden. Bovendien kan de software nu over-the-air worden geupdate.

De MAN TGE boven de 3,5 ton zijn voortaan standaard voorzien van dodehoek-monitoring en een systeem dat kijkt of het voertuig veilig kan wegrijden. Het lezen van verkeersborden, rijbaan-assistentie en ook vermoeidheidswaarschuwingen zijn eveneens standaard. Adaptive cruise control en Lane Change Assist zijn optioneel.

MAN heeft ook het dashboard van de TGE vernieuwd. Centraal staat hier een fraai 10,4 inch touchscreen (optioneel 12,9 inch) en een digitaal instrumentenpaneel. Onder de motorkap verandert er niet veel. De 102 pk instapmotor verdwijnt vanwege gebrek aan vraag. De 2-liter diesel blijft beschikbaar in drie vermogensniveaus, gecombineerd met een automaat of een handmatige versnellingsbak. Een elektrische variant van de MAN TGE verschijnt voorlopig niet op de markt.

DEEL HET