Mercedes dieseltechnologie onderscheiden

De prestegieuze Duitse Staal-innovatieprijs 2015 in de categorie 'Producten uit staal' is dit jaar gewonnen door Daimler AG. De prijs werd gewonnen vanwege de nieuwe techniek van stalen zuigers voor dieselmotoren. Die techniek zorgt voor een forse CO2 besparing en heeft een groot vermogenspotentieel.

Twee tot vier procent minder verbruik en CO2-emissies zijn volgens Daimler het resultaat van de toepassing van stalen zuigers in combinatie met een lichtgewicht aluminium motorblok. In de lagere en middelste toerentallen zijn deze voordelen nog duidelijker. In september 2014 maakte de nieuwe stalen zuiger als onderdeel van een in serieproductie gebouwde personenwagen zijn werelddebuut in de V6-dieselmotor van de Mercedes-Benz E 350 BlueTEC.

Op het eerste gezicht lijkt de combinatie van een aluminium motorblok en stalen zuigers problematisch, omdat staal bij hitte minder uitzet dan aluminium, de warmte slechter geleidt en zwaarder is. Daarom worden tot nu toe zuigers uit aluminium gebruikt. De motorconstructeurs uit Stuttgart hebben deze ogenschijnlijke nadelen echter in voordelen omgezet. Een geringere expansie van staal zorgt bij stijgende bedrijfstemperatuur bijvoorbeeld voor meer speling tussen zuigers en aluminium motorblok en daarmee wordt de wrijving met 40 tot 50 procent gereduceerd.

De vroeger gebruikte stalen zuigers waren echter minder geschikt voor een combinatie met aluminium motorblokken en daarom moest Mercedes-Benz de zuigers compleet nieuw ontwerpen. De moderne uitvoering van de stalen zuigers die nu voor het eerst in de V6-dieselmotor van de E 350 BlueTEC in het aluminium motorblok met NANOSLIDE®-cilinderloopvlakbekleding in serieproductie wordt ingezet, zijn hightech-uitvoeringen die gesmeed worden uit bijzonder hard staal.

De Duitse staal-innovatieprijs is één van de toonaangevende competities in zijn soort. Dit jaar hebben zich hiervoor 578 ingenieurs, technici en constructeurs alsmede designers, onderzoekers en uitvinders als deelnemers aangemeld. De nieuwe techniek wordt al toegepast in de personenwagens van Mercedes-Benz maar de verwachting is dat ook de bedrijfswagens er op termijn mee worden uitgerust.


 

 

 

 

 

DEEL HET