Mercedes laat LNG en CNG voor wat het is

Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, staakt de ontwikkeling van motoren die op gas draaien. Daartoe bedoelde investeringen worden aangewend om betere elektrische trucks te bouwen, zowel op batterijen als op waterstof. Dat zei topman Martin Daum op een bijeenkomst in Berlijn.

“Het heeft weinig zin om veel geld uit te geven aan een techniek die op de lange termijn geen toekomst heeft”, zei Daum. “Motoreen die op gas rijden, gebruiken een fossiele brandstof. Daarmee is het niet meer dan een transitie-brandstof. Trucks die op waterstof rijden zijn voor het einde van het volgende decennium beschikbaar”, aldus Daum.

Moeilijk

Daum staat nu voor de uitdaging om meer te investeren, terwijl de markt krimpt. Bovendien verwachten experts dat de huidige generatie trucks een kortere levensduur zal hebben en dat nieuwe generaties trucks met compleet andere aandrijflijnen op het punt van doorbreken staan.

Winstgevendheid

Daimler doet de uitspraken op het moment dat blijkt dat het minder winstgevend is dan concurrenten zoals Volvo en DAF en het bedrijf dus gedwongen wordt tot maatregelen om zowel winstgevendheid te verbeteren als het richten van investeringen op toekomstbestendige truckconcepten. “Daadwerkelijk CO2 neutraal transport lukt alleen met batterij-elektrische voertuigen of met trucks op waterstof”, aldus Daum. “Dat lukt alleen wanneer onze klanten kunnen rekenen op een netwerk van tankstations en een fiscaal regime dat op CO2 neutraal transport is ingesteld.”

Het is opmerkelijk hoe uitgesproken een merk als Mercedes af en toe kan zijn. Enige tijd geleden werd ook luid en duidelijk afstand genomen van platooning als duurzame techniek die besparingen oplevert. Andere truckmerken (DAF, MAN, Scania) denken hier heel anders over.  

DEEL HET