Mercedes onthult met de eActros 600 een nieuwe generatie

Mercedes-Benz Trucks onthult een nieuwe truckgeneratie waarvan de eActros 600 de meest verkochte en meest algemene versie zal zijn. Het is dit model dat grootschalig dieseltrucks moet gaan vervangen voor elektrische in heel Europa.

Deze eActros kreeg een nieuw uiterlijk waarbij optimale stroomlijn het uitgangspunt is, en een actieradius van 500 km, die met tussentijds laden verdubbeld kan worden. Dit jaar wil het merk al orders schrijven, maar de serieproductie start pas eind volgend jaar. Er komen bakwagens, trekkers en op termijn ook bouwvoertuigen beschikbaar. Ook de dieselversies van de Actros krijgen dit nieuwe uiterlijk.

Kenmerk van de aandrijflijn is Lithium ijzer fosfaat accupakket van 600 kWh waarmee de eActros 500 km ver zou moeten komen. Wanneer de chauffeur tijdens zijn drie kwartier pauze zijn eActros kan opladen, dan kan hij zelfs duizend km afleggen. “Zo’n 60 procent van de lange afstandsritten van truckklanten in Europa is  korter dan 500 km, dus de laadinfrastructuur bij het depot en bij de laad- en lospunten is hiervoor voldoende,” aldus Mercedes.. “Voor alle andere werkzaamheden is de continue ontwikkeling van een openbare laadinfrastructuur een essentiële voorwaarde om de eTruck volledig in te kunnen zetten op pan-Europees langeafstandstransport,” zegt Mercedes.  Naast CCS-laden (Combined Charging System) met maximaal 400 kW, zal de eActros 600 later ook MCS-laden (Megawatt Charging System; megawatt laden) mogelijk maken. Klanten kunnen vanaf de verkoopstart een voorbereiding hiervoor bestellen. Zodra de MCS-technologie beschikbaar en gestandaardiseerd is voor alle fabrikanten, kan deze achteraf in de eActros 600-modellen worden ingebouwd. De accu’s kunnen in ongeveer 30 minuten worden geladen van 20 tot 80 procent bij een geschikt laadstation met een vermogen van circa 1 megawatt.

Mercedes-Benz Trucks heeft speciaal voor het zware langeafstandstransport een nieuwe 800V eAs met twee elektromotoren en viertraps transmissie ontwikkeld. De elektromotoren genereren een continuvermogen van 400 kW en een piekvermogen van 600 kW. Het leeggewicht van deze eActros bedraagt een niet kinderachtige 11,6 ton. 

Veiligheid

Vernieuwd zijn verder het dashboard  en het PPC-systeem en is er nu ABA6. De volgens Mercedes vergrote zichthoek verhoogt de efficiëntie van de veiligheidsassistentiesystemen, waaronder Active Brake Assist 6 (ABA 6), Frontguard Assist, Active Sideguard Assist 2 (ASGA 2) en Active Drive Assist 3 (ADA 3). Dankzij de snellere gegevensverwerking en de koppeling van alle sensoren kan tijd worden gewonnen om indien nodig zo snel mogelijk op de verkeerssituatie te reageren en idealiter ongevallen helemaal te voorkomen of in ieder geval de gevolgen ervan te beperken. Aldus Mercedes.  .

De CO2-voetafdruk van de eActros 600 is sterk afhankelijk van de elektriciteitsmix die wordt gebruikt om de accu’s te laden. Met de huidige Europese elektriciteitsmix bereikt de eActros 600 een CO2-besparing van circa 40 procent ten opzichte van een vergelijkbare diesel-Actros, en met volledig hernieuwbare energiebronnen van meer dan 80 procent over de gehele levenscyclus van 10 jaar vanaf de grondstoffenwinning. Dit komt overeen met een besparing van circa 370 resp. 775 ton CO2. De eActros 600 kan de vanwege zijn accu’s hogere CO2-voetafdruk af fabriek dus al in het tweede resp. eerste jaar compenseren in het lange afstandstransport.

DEEL HET