Mercedes start tests met Actros op waterstof

Daimler Trucks, het moederbedrijf van Mercedes, richt zich bij de elektrificatie van zijn trucks voor het lange afstandstransport op brandstofcellen die waterstof omzetten in elektriciteit. Het doel is een actieradius van ruim 1000 kilometer op één tank waterstof.

Eind april begon Daimler al met intensieve tests met het eerste nieuwe, doorontwikkelde prototype van de vorig jaar gepresenteerde Mercedes-Benz GenH2 Truck – een belangrijke mijlpaal op weg naar serieproductie. Daimler verwacht voor het einde van dit jaar te gaan testen op de openbare weg. De start van tests bij klanten is ​​gepland in 2023 en enkele jaren later zullen de trucks gereed zijn voor levering aan klanten.

Veeleisende tests

De ingenieurs van Mercedes ontwerpen de GenH2 zodanig dat de truck en zijn componenten aan dezelfde duurzaamheidseisen voldoen als een vergelijkbare conventionele Mercedes-Benz Actros. Dat betekent 1,2 miljoen kilometer over een periode van tien jaar en in totaal 25.000 bedrijfsuren. Om hieraan te voldoen moet de GenH2 extreem veeleisende tests doorstaan, net als elke nieuwe Actros-generatie.

Compleet nieuw

De GenH2 is een volledig nieuw ontworpen truck met compleet nieuwe componenten die van de ontwikkelaars tijdens de tests de volle aandacht krijgen. Denk hierbij aan het brandstofcelsysteem, de volledig elektrische aandrijflijn en alle bijbehorende systemen, zoals de speciale koeling. Het individuele gewicht van de nieuwe componenten en hun plaats in het voertuig hebben ook invloed op de rijeigenschappen van de truck. Als gevolg daarvan stellen de trillingen veroorzaakt door bijvoorbeeld hobbelige wegen en vooral door extreme situaties de brandstofceltruck aan andere krachten bloot dan bij conventionele voertuigen. Om in een vroeg stadium uitgebreide kennis op te doen, wordt ook het actuele prototype getest met een laadvermogen tot 25 ton voor een GVW van circa 40 ton, zoals ook gepland is voor de serievariant van de GenH2.

Vloeibare waterstof

Daimler Trucks geeft de voorkeur aan vloeibare waterstof, omdat in deze toestand de energiedrager een aanzienlijk hogere energiedichtheid heeft in verhouding dan gasvormige waterstof. Hierdoor zijn de tanks voor vloeibare waterstof veel kleiner en door de lagere druk ook aanzienlijk lichter. Dit resulteert in een grotere laadruimte en een hoger laadvermogen. Tegelijkertijd kan er meer waterstof getankt worden, wat de actieradius aanzienlijk vergroot. Dit maakt de GenH2, net als conventionele dieseltrucks, geschikt voor meerdaagse, moeilijk planbare langeafstandsritten.

Op basis van een vooraf bepaald ontwikkelingsplan werken de experts van Daimler Trucks continu aan de ontwikkeling van tanktechnologieën voor vloeibare waterstof. Tegen het einde van het jaar verwachten de engineers het prototype van het nieuwe tanksysteem voldoende ontwikkeld te hebben om de lopende intensieve tests met de GenH2 voort te zetten. Vanaf dat moment zullen de voertuigtests uitsluitend worden uitgevoerd met tanksystemen voor vloeibare waterstof, totdat de serieproductie is bereikt. Tot het zover is, zal voor de intensieve tests met de GenH2 als tussenoplossing een tanksysteem met gasvormige waterstof worden gebruikt.

DEEL HET