Nieuwe dieselbusjes niet aan te slepen

Een kwart meer: zoveel is de vraag naar lichte bedrijfswagens dit jaar gestegen ten opzichte van vorig jaar. Iedereen wil nog een bestelauto op diesel voor de nieuwe regels volgend jaar ingaan.

Op 1 januari volgend jaar staat een hoop te gebeuren. Tientallen gemeentes voeren een zero-emissiezone in. In deze zones, die vaak veel groter zijn dan de milieuzones nu, mogen alleen nog schone bedrijfsvoertuigen binnen. Voor dieselbusjes geldt een overgangsregeling van drie jaar, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Ze moeten onder emissieklasse 5 of 6 vallen en niet na 1 januari 2025 op kenteken zijn gezet.

Daarnaast moeten ondernemers vanaf 1 januari BPM betalen over hun bestelauto, net zoals bij personenauto’s. Dit maakt bestelauto’s op diesel aanzienlijk duurder. Het gevolg: een enorme run op bestelauto’s op diesel. Dit jaar zijn er al ruim 37.000 verkocht, tegen nog geen 30.000 vorig jaar. Ondernemers die nog niet willen overstappen op elektrisch kopen nog snel een dieselbusje nu het nog kan.

Zorgen
Onder andere de RAI Vereniging maakt zich grote zorgen. Zij vrezen dat de RDW het aantal keuringen niet meer aankan, waardoor ondernemers straks achter net vissen. Ook verstoren de enorme verkoopaantallen de markt. Wat gebeurt er met de restwaarde van deze bestelauto’s? Stort de markt volgend jaar in? Wat voor effect heeft de run op dieselbusjes op de klimaatmaatregelen?

De verkoopcijfers bewijzen dat veel ondernemers liever nu al een dieselbus kopen dan straks een elektrische. Ondanks dat het aanbod van elektrische bestelauto divers en erg bruikbaar is, is hier wel iets voor te zeggen. Het probleem ligt niet bij de elektrische bestelauto’s zelf. De laadinfrastructuur in Nederland is onder de maat, onder andere door netcongestie. Daarnaast zwalkt het overheidsbeleid, waardoor er voor ondernemers veel onduidelijkheid is. Zij investeren daarom liever nu in een dieselbusje dan dat ze hun geld stoppen in een dure elektrische bedrijfsauto die ze straks misschien niet kunnen opladen.

DEEL HET