Nieuwe elektrische bestellers van Renault

Renault geldt als pionier op het gebied van elektrische bestelauto’s. Dat houdt in dat wanneer de techniek voortschrijdt, je bijtijds moet vernieuwen. Dat is gelukt met de Kangoo en de Master.

De Kangoo E-Tech electric heeft volgens Renault een nieuwe lithium-ion batterij van 45 kWh, bestaande uit acht onafhankelijke en eenvoudig te herstellen modules. De actieradius bedraagt 300 km (WLTP) en is voor veel gebruikers voldoende om de hele dag op pad te gaan. De versies met een 22 kW-boordlader hebben een vloeistofgekoelde batterij en een elektrische weerstand om juiste werktemperaturen aan te houden en daarmee zowel de actieradius als de laadtijd te optimaliseren. De Kangoo E-Tech Electric wordt tevens geleverd met 8 jaar/160.000 km fabrieksgarantie op de batterij, die kosteloos wordt vervangen als de capaciteit binnen de garantietermijn afneemt tot minder dan 70% van de nominale waarde (SoH).

De wielen van de Kangoo E-Tech electric worden aangedreven door een 90 kW elektromotor. Het koppel van 245 Nm is direct vanaf stilstand beschikbaar, dus er is altijd voldoende trekkracht. De Eco-modus, die het motorvermogen en de topsnelheid beperkt, helpt om de actieradius te vergroten en werkt het beste bij het rijden met een lichte lading, zegt Renault. Het laadvermogen van de Kango E-Tech bedraagt 527 kg.

Warmtepomp

Voor een optimale actieradius in elke jaargetijde maakt de airconditioning in de nieuwe Kangoo E-Tech electric gebruik van een warmtepomp. Deze maakt verwarming in de winter en koeling in de zomer mogelijk door te fungeren volgens het principe van omkeerbare airconditioning. De verwarming voedt het passagierscompartiment met de warmte die van buiten worden teruggewonnen, terwijl de airconditioning de koele lucht uit het passagierscompartiment haalt om deze buiten de auto af te voeren. De warmtepomp presteert optimaal bij temperaturen tussen -15 en +15 graden Celsius en helpt tot wel 85 km actieradius te besparen. Verder is de Kangoo E-Tech electric optioneel leverbaar met verwarmbare voorstoelen, voorruit en stuurwiel.

Master E-Tech

De nieuwe Renault Master E-Tech electric is nu uitgerust met een 52 kWh-batterij. Daarmee biedt de grote elektrische bedrijfswagen van Renault een grotere actieradius van 200 km (WLTP). Net als bij de nieuwe Kangoo E-Tech electric wordt het conventionele, hydraulische remsysteem ondersteund door het ARB-systeem (Adaptive Regenerative Brake System) dat de hoeveelheid teruggewonnen energie maximaliseert, ongeacht de geselecteerde modus. Om de actieradius en het comfort verder te optimaliseren, is de Master E-Tech electric ook voorzien van een Eco-modus – die het motorvermogen en de topsnelheid beperkt – en banden met een lage rolweerstand.

Renault levert de Master E-Tech electric met keuze uit dertien varianten, in plaats van elf zoals voorheen. Zo is de 52 kWh-bedrijfswagen beschikbaar in drie lengte en drie hoogtevarianten en met laadvermogens van 3.100, 3.500 en later ook 3.800 kg.

De vier gesloten bestelversies bieden een laadvolume van 8 tot 15 m3. Daarmee biedt de elektrisch aangedreven versie van de Renault Master dezelfde laadruimte als de versies met een verbrandingsmotor, met een van de grootste laadvolumes in zijn klasse. De twee chassis-cabineversies zijn verkrijgbaar in de lengtevarianten L2 of L3 en vormen de basis voor conversies zoals laadbakken, kippers en Citybox.

De elektrische Kangoo kom medio juli naar ons land, de Master E-Tech een maand later. 

DEEL HET