Nieuwe Ford Transit Custom: geluisterd naar de klanten

Europa’s best verkochte bestelbus krijgt een update. De nieuwe Transit Custom staat op een heel nieuw platform en komt er ook als hybride en volledig elektrisch. De meeste wijzigingen hebben ze echter te danken aan de klanten.

De nieuwe Ford Transit Custom is per direct te bestellen. De eerste exemplaren worden eind dit jaar geleverd, tenminste: de dieselversies. Deze kan eventueel gekoppeld worden aan een automatische versnellingsbak, die ook leverbaar is met een intelligente vierwielaandrijving. Een handmatige versnellingsbak is uiteraard ook leverbaar.

In het voorjaar volgt een plug-in hybride variant. De aandrijflijn hiervan is vergelijkbaar met die van de Ford Kuga. Er is ook een volledig elektrische Transit Custom aangekondigd: deze verwacht Ford halverwege volgend jaar te gaan leveren.

Een volledig nieuw platform maakt deze verschillende aandrijflijnen mogelijk. Het platform is tevens lichter en steviger. Bovendien maakt het een semi-onafhankelijke wielophanging mogelijk. Niet alleen verbetert deze het rijcomfort, maar dankzij een lagere constructie ligt ook de laadvloer lager voor meer binnenruimte. De Ford Transit Custom komt in twee chassislengte en een verscheidenheid aan cabines, zoals we gewend zijn.

Innovatie door klanten

De innovaties houden hier echter niet op. Ford heeft goed geluisterd naar zijn klanten, en daar zijn allerlei wijzigingen uitgekomen. Een interessante optie is Delivery Assist, dat leverbaar is vanaf oktober 2024. Deze optie neemt met name pakketbezorgers werk uit handen. Als de bestuurder bij een stop de parkeerrem inschakelt, gaan de pechlichten aan, sluiten de ramen en gaan de deuren op slot als de bestuurder wegloopt. Als hij terugkomt en wegrijdt, gaan automatisch de pechlichten uit en gaan de ramen weer open naar de stand waar ze op stonden.

Een andere slimmigheid is Exit Warning, die bestuurders waarschuwt voor voetgangers of fietsers bij het uitstappen. In het interieur vinden we naast een 13-inch touch screen met Sync 4 ook een opbergruimte voor documenten op A4-formaat. Het stuur kan worden opgeklapt tot een tafeltje, zodat de bestuurder eenvoudig wat administratie kan doen.

Ook het uiterlijk van de Ford Transit Custom is gewijzigd. Hij blijft echter duidelijk herkenbaar als Ford’s trouwe bestelbus. Dankzij de wijzigingen is hij weer helemaal bij de tijd. De nieuwe en verbeterde functies betekenen ongetwijfeld dat we hem weer vaak gaan zien rijden.

 

 

DEEL HET