Nieuwe milieuzones in Parijs

Parijs is de eerste Franse stad die de eisen die gelden in de bestaande milieuzone, flink gaat aanscherpen. Tot dusverre gold een inrijverbod alleen voor voertuigen die voor 1 oktober 2001 op kenteken zijn gezet. Na 1 juli 2017 mogen alleen voertuigen die voldoen aan Euro 4 of schoner, nog de stad in tussen acht uur in de ochtend en acht uur 's avonds.

Er komen meerdere categorieën waarin de uitlaatgasemissies onderverdeeld worden. Na 1 juli 2017 zijn alleen de drie schoonste categorieën toegestaan. Naast 1 en 2 voor Euro 4, 5 en 6 is dat een speciale groene categorie, die is ingesteld voor elektrische voertuigen.

Voor niet Franse vervoerders geldt dat het milieuvignet dat bij de nieuwe regels hoort, vanaf  maart verkrijgbaar zal zijn. Zo'n sticker gaat rond de 4,50 euro kosten. Chauffeurs van trucks die betrapt worden zonder sticker binnen de milieuzone, krijgen een boete van 135 euro. Parijs is de eerste Franse stad die met deze regels gaat werken. Er volgen de komende jaren nog zeker 25 steden, de eerste is Grenoble, dat ook dit jaar start met een milieuzone. 

DEEL HET