Nieuwe Renault Master: een variant voor iedereen

 

De nieuwste versie van de Renault Master valt niet op vanwege zijn Aerovan-ontwerp, of zijn grote laadvloer. Nee, het zijn vooral de verschillende aandrijfopties die opvallen.

Sinds 1980 heeft Renault meer dan drie miljoen exemplaren van de Master verkocht. Met de vierde generatie is hij helemaal klaar voor de toekomst. Met het volledig nieuwe ontwerp, dat men 'Aerovan' noemt, is hij meer aerodynamisch, waardoor hij efficiënter met energie omgaat. Het interieur is volledig nieuw en op het niveau van een personenauto. Bovendien is het zeer praktisch, met extra veel opbergmogelijkheden.

Verschillende aandrijvingen

De nieuwe Renault Master is verkrijgbaar met een dieselmotor, elektrische aandrijving en binnenkort zelfs op waterstof. Al deze varianten staan op hetzelfde platform en komen uit dezelfde fabriek. Sowieso is de Renault Master op en top Frans: alle varianten worden geproduceerd in Batily bij Metz. Vrijwel alle onderdelen worden in Frankrijk geproduceerd, tot aan assemblage van de accupakketten voor de elektrische versie toe.

Bij de dieselversie van de nieuwe Renault Master heeft men de keuze uit 130, 150 en 170 pk. Deze zijn te koppelen aan een handmatige versnellingsbak of een volledig nieuwe 9-traps automaat. Wil men elektrisch rijden, dan heeft men de keuze uit twee varianten. Met de kleine accu van 40 kW komt de Master maar 180 kilometer ver (WLTP) maar de 87 kW optie brengt de Master tot 410 kilometer op één acculading. Deze versie kan tot 1626 kilo lading vervoeren en tot 2500 kilo trekken.

De Renault Master op waterstof is nog in ontwikkeling. Deze krijgt een fuel cell, die waterstof omzet in elektriciteit. Hiermee rijdt hij dus volledig elektrisch, maar zonder de nadelen van opladen.

Verschillende varianten

Maar liefst 20 carrosserievarianten biedt Renault aan voor de nieuwe Master. In zijn klasse heeft de Master nog steeds de langste laadlengte. De laadvloer van de nieuwe Renault Master is ook iets breder geworden. Het laadvolume varieert van 11 tot 22 m3. De korte versie hebben voorwielaandrijving, terwijl de langste variant over achterwielaandrijving beschikt.

Met de elektrische versie van de Renault Master is het mogelijk om gereedschappen en apparaten aan te sluiten op de auto. Hiervoor beschikt de auto over meerdere stopcontacten in de laadruimte en de cabine. De Master kan zelfs stroom terugleveren naar het stroomnetwerk.

Veel aandacht is uitgegaan naar technologie. In totaal zijn er tot 20 verschillende rijhulpsystemen verkrijgbaar op de Renault Master. Ook is de auto constant verbonden met de buitenwereld en krijgt hij zijn updates 'over the air'. De auto gebruikt allerlei services van Google, zoals Maps en Assistant.

 

DEEL HET