Nikola herstelt, maar nog niet uit de brand

Het Amerikaanse Nikola blijft ploeteren. Na een recente aankondiging herstelde de beurskoers zich enigszins, maar twee nieuwe branden maken duidelijk dat het bedrijf nog niet uit de problemen is.

De eerste exemplaren van de Nikola Tre FCEV verschijnen eind deze maand bij de dealers, of anders begin volgende maand. Dit nieuws van Nikola CEO Steve Girsky veroorzaakte een flinke opleving van de beurswaarde van het bedrijf: de waarde van een aandeel steeg met bijna een derde. Blijkbaar heeft de waterstof-versie van de Nikola truck geen last van de problemen bij de elektrische variant.

De stijging van de beurswaarde moeten we wel in context bekijken. Na recente problemen met de volledig elektrische Nikola Tre BEV was de prijs van een aandeel tot een dieptepunt gezakt. Slechts 87 Dollarcent was het nog waard, nu is dat weer $ 1,15. Zo’n zelfde aandeel was in 2020 nog 67 Dollar waard, dus het is heel wat gekelderd in die tijd.

Brand door kortsluiting

Dit komt onder andere door enkele branden in het accupakket van de trucks. Afgelopen juni vlogen meerdere trucks in de brand bij de fabriek. Nikola riep meteen dat het sabotage van de concurrentie was, maar onderzoek wees naar een koelvloeistoflek in de accu. Hierdoor ontstond kortsluiting en brand.

Nikola zei het probleem onder controle te hebben, maar twee nieuwe branden lijken het tegenovergestelde te bewijzen. Maandag 4 september ontstond weer brand in een elektrische Nikola op het terrein van de fabriek. Slechts vier dagen later moest de brandweer wederom uitrukken. Volgens Nikola ging het hier om een aangepast pre-productiemodel, maar dat maakt de imagoschade er niet minder om.

Gelukkig voor Nikola kan men over het fuel-cell model, dus op waterstof, beter nieuws vertellen. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar dit model, die een veel hogere actieradius heeft dan de accu-variant.

Nikola ontwikkelt deze techniek samen met Iveco. De Europese tak van Nikola werd in juni volledig overgenomen door Iveco. De techniek in de volledig elektrische en fuel-cell elektrische trucks gaan we dus zeker terugzien in de trucks van het Italiaanse merk. Hopelijk laten ze de problemen met kortsluiting in de Verenigde Staten.

 

 

DEEL HET