Noerpel test met een bakwagen op waterstof

In Duitsland test de Noerpel Gruppe uit Heidenheim met een Mercedes-Benz bakwagen op waterstof van HyLane. De eerste resultaten zijn positief, al plaatst het transportbedrijf wel wat kanttekeningen.

De 18-tons vrachtwagen is voorzien van een fuel cell, die waterstof omzet in elektriciteit. In feite rijdt de Mercedes-Benz dus elektrisch. De enige uitstoot is zuiver water. Het leeggewicht is 12,8 ton, waardoor een laadgewicht van 6,3 ton overblijft. Twee chauffeurs gebruiken de bakwagen voor transporten in de buurt. Hierbij rijden ze zo’n 140 kilometer per dag, waarbij ze rond de 19 stops per dag maken.

De vrachtwagen heeft met een volle tank zo’n 320 kilometer bereik met gemiddeld 6,3 ton in heuvelachtig terrein. Het tanken van de Mercedes-Benz duurt zo’n 30 minuten en kan vlakbij, vertelt Alexa Toberer, bedrijfsleider in Heidenheim. “Vlakbij in Giengen is pas een waterstoftankstation geopend. Daarmee hebben we alle benodigde infrastructuur vlak naast de deur.”

Tot nu toe verloopt de test goed. “Vanwege het lage zwaartepunt van het voertuig is het rijcomfort erg goed. Klanten zijn erg geïnteresseerd in levering en zijn enthousiast dat de truck bijna geen motorgeluid genereert”, aldus Toberer. Toch is het niet alleen goed nieuws: “In termen van bereik en prestaties heeft de auto zich absoluut succesvol bewezen in onze ervaring. De aanschafkosten voor één waterstof-vrachtwagen zijn echter erg hoog. De brandstofkosten per kilometer zijn ook aanzienlijk hoger dan bij diesel, zodat de activiteiten nog niet economisch te verantwoorden zijn.”
Binnenkort start Noerpel een proef met een volledig elektrische trekker met oplegger.

DEEL HET