Northvolt cancelt plannen gigafabriek voor accu’s

Accufabrikant Northvolt, die nauw samenwerkt met Scania, heeft plannen afgeblazen voor een nieuwe gigafabriek te bouwen in Zweden. Dit melden Zweedse media. De fabrikant wil niet zeggen waarom.

In 2022 maakte Northvolt bekend dat het een voormalige papierfabriek in Borlänge wilde kopen en deze wilde omvormen tot een hypermoderne gigafabriek voor accu’s. De nieuwe fabriek zou een productiecapaciteit krijgen van meer dan 100 GWh. Er zouden meer dan duizend mensen aan het werk kunnen. De fabriek zou een belangrijke rol vervullen om meer dan 50 miljard Dollar aan orders van belangrijke klanten te kunnen vervullen. De productie had eind van dit jaar moeten beginnen.

Helaas lijkt er nu een streep te staan door de plannen van Northvolt, aldus Zweedse media die zich op lokale bronnen baseren. De gigafabriek gaat er niet komen. De grond waar de papierfabriek op staat, die tegen lage tarieven aan Northvolt werd verkocht, komt te koop te staan.

Northvolt reageerde niet op vragen van journalisten, dus de reden voor het afblazen van de plannen is niet bekend. Wel is bekend dat het bedrijf enkele tegenslagen heeft gekend. Zo moest de productie van de elektrische Scania 40R en 45R al een halfjaar worden uitgesteld vanwege een kleine brand in de accu-assemblagefabriek in Södertalje. Naast deze fabriek heeft Northvolt productielocaties elders in Zweden en in Duitsland.

DEEL HET