Omrin: Grotere actieradius door eigen groengas

Omrin past sinds kort in eigen huis geproduceerd groengas toe als brandstof voor de eigen voertuigen. Dankzij de hogere energiedichtheid zorgt dat voor een actiradius die zomaar 15% groter is.

Met de ingebruikname van de eigen groengasinstallatie van Omrin in Heerenveen is het mogelijk geworden om het eigen wagenpark op zelf geproduceerd groengas te laten rijden. Op dit moment rijden er al ruim zeventig verschillende Omrin voertuigen op CNG- Groengas waarmee ruim de halve vloot nu op deze duurzame brandstof rijdt.

Op locatie De Wierde in Heerenveen is de nieuwe installatie in gebruik genomen die het biogas uit vergisting en geschikt wordt gemaakt als brandstof. Ter plekke wordt het vervolgens in het eigen CNG tankstation getankt door de eigen Omrin voertuigen. Het wagenpark van Omrin omvat zowel personenauto’s en bestelwagens als zware vrachtwagens. Tijdens de opening van de nieuwe installatie werd bijgaande luchtfoto gemaakt die een mooi beeld geeft van het huidige CNG wagenpark van Omrin. De doelstelling van het bedrijf is dat alle voertuigen gebruik gaan maken van groengas.

Het rijden op groengas betekent een enorme reductie van CO2. Doordat het zelf geproduceerde groengas op het eigen Omrin tankstation bijna 100% zuiver methaan is, wordt de actieradius van de voertuigen met zo’n 15% verhoogd ten opzichte van gewoon aardgas. Het rijden op groengas is een mooi voorbeeld van de circulaire economie. Het groengas van Omrin is namelijk een eindproduct van het organische materiaal dat zich in het huishoudelijk restafval bevind. 

Omrin is verantwoordelijk voor het inzamelen en verwerken van huisvuil en bedrijfsafval in Friesland. De naam ‘Omrin’ is Fries voor kringloop en met het toepassen van het zelf geproduceerde gas uit afval om de eigen voertuigen aan te drijven dekt die naam de lading als nooit tevoren.

DEEL HET