Ontheffing B-rijbewijs weer even verlengd

Volgens verladersorganisatie EVO is de vermeende afschaffing van het verruimde B-rijbewijs per 1 juli aanstaande niet van de baan. De redactie van TruckenMilieu was onder andere door CarrosserieNL getipt dat zo’n afschaffing aanstaande was. Dit was ook het geval en een en ander leidde tot flinke discussies tijdens Transport Compleet in Hardenberg.

Elektrisch aangedreven bestelauto’s en hybrides zijn duidelijk zwaarder dan hun diesel aangedreven varianten. Het laadvermogen is echter vaak identiek of nog minder. Om die reden was een ontheffing afgepsroken en mochten zulke voertuigen, die vaak boven de 3,5 ton GVW uit kwamen en hun dieselvarianten niet, toch met een B- rijbewijs gereden worden. Maar officieel vallen voertuigen die tussen de 3,5 en de 7,5 ton zwaar zijn, in de categorie C1. Het gevolg was dat enkele tientallen van dergelijke voertuigen de weg op kwamen, waarbij de eigenaren geen extra kosten hoefden te maken voor het opleiden van een chauffeur.

Echter het ministerie gaf begin dit jaar te willen stoppen met deze uitzonderingsregel, per 31 maart. Nederland zou te veel uit de pas lopen met Brusselse voorschriften. Voorlopig kan er nu doorgereden worden, maar zou de uitzondering dan alsnog verdwijnen, dan schieten bedrijven die in milieuvriendelijk materieel hebben geïnvesteerd, er nog niets mee op. Daarom hebben EVO, CarrosserieNL, Bovag, RAI Vereniging en TLN de volgende aanbevelingen aan de minister gedaan:

Overgangsregeling voor bestaand en in bestelling zijnde wagenpark

Nieuwe regeling die voertuigen met alternatieve aandrijvingen stimuleert

Oude en nieuwe regeling moeten qua datum op elkaar aansluiten

De minister heeft deze suggesties in behandeling.

DEEL HET