Ook Afrika wil duurzaam vrachtverkeer

 

Op de klimaattop in Dubai hebben zes nieuwe landen zich achter een Nederlands initiatief tot schoon transport geschaard. Hieronder ook enkele Afrikaanse landen. Het is voor het eerst dat landen uit Afrika zich binden aan klimaatafspraken voor transport.

De zes landen die nu meedoen met het initiatief zijn Colombia, Ghana, IJsland, Israël, Kaapverdië en Papoea Nieuw-Guinea. In totaal staat de teller nu op 33 landen. Zij hebben zich hiermee verbonden aan de afspraak voor een volledig emissie-vrij wegvervoer in 2050. Dit idee komt oorspronkelijk uit Nederland: in 2021 was ons land op de klimaattop in Glasgow de eerste die zich uitsprak voor dit duurzame doel.

Mondiaal karakter

Dat er nu ook Afrikaanse landen meedoen, is een belangrijke stap. Vorig jaar deed de Verenigde Staten al mee, een enorm land met veel vrachtwagens. De vervoerssector in Ghana en Kaapverdië is natuurlijk vele malen kleiner, maar door toevoeging van deze landen zijn de doelen niet meer een spelletje van Westerse landen. De afspraken krijgen nu een mondiaal karakter.

Naar verwachting zal het wegtransport in Afrika komende jaren een enorme groei doormaken. Daarom is het belangrijk dat ook deze landen zich achter klimaatafspraken scharen. Het argument 'waarom zou ik verduurzamen als ze in Afrika gewoon Euro-0 blijven doorrijden' gaat dan niet meer op. Bovendien wordt de markt voor duurzame voertuigen nog groter, waardoor fabrikanten en vervoerders zich meer gaan richten op zero-emissie transport. Veel autofabrikanten hebben zich overigens ook al achter de afspraken geschaard.

Lead photo: Tobias Mandt / Flickr

 

DEEL HET