Ook Shell rijdt op hernieuwbare brandstof

In de hele energietransitie speelt Shell een moeilijke rol. Enerzijds is het bedrijf een schoolvoorbeeld van een grote vervuiler, anderzijds profileert Shell zich als milieuvriendelijke vernieuwer. Deze strijd is ook zichtbaar in het transport. Om de fossiele brandstoffen te vervoeren, gebruikt Shell vrachtwagens op hernieuwbare brandstoffen.

Ondertussen rijden alle tachtig vrachtwagens van Shell Nederland op hernieuwbare brandstoffen. Iets meer dan de helft rijdt op bio-LNG. Deze komt van een eigen productielocatie in Amsterdam, die in 2021 is geopend. Deze bio-LNG, aangevuld met buitenlandse productie, is voor iedereen beschikbaar bij één van de 14 trucklocaties van Shell in de Benelux.

De overige 24 vrachtwagens rijden op hernieuwbare diesel (HVO). Dit tanken de wagens bij depots in Arnhem of Tessenderlo in België. In Pernis heeft Shell een eigen brandstofdepot, waar de tankwagens brandstoffen laden voor tankstations in de Benelux. Ook een aantal locaties in Duitsland en Frankrijk wordt vanaf hier bevoorraad.

“Ook zakelijke klanten kozen bewust voor Shell Renewable Diesel en krijgen die direct aangeleverd met een tankwagen die ook op hernieuwbare diesel rijdt”, zegt Freek Gieles, contractmanager NSC Benelux en bij Shell verantwoordelijk voor de tankwagenvloot die vanuit Nederland de locaties bevoorraadt. “Het was best een logistieke puzzel, want onze tankwagens zijn twintig uur per dag op de weg. De chauffeurs, die in twee ploegendiensten werken, moeten onderweg kunnen tanken om weer verder te kunnen. Op die locatie  moeten dan ook de hernieuwbare brandstoffen aanwezig zijn. Maar het werkt nu goed en het halen van de uitstootreductie van onze eigen vloot was een heel fijn vooruitzicht."

DEEL HET