Openbaar waterstof tankstation Groningen geopend

Vrijdag 12 november werd in Groningen een openbaar waterstof tankstation geopend. Volgens directeur Carl Holthausen van Holthausen Clean Technology is dit één van de eerste grote, publieke en groene tankstations voor waterstof in Nederland.

Bijzonder is dat er snel getankt kan worden. Een personenauto kan binnen 2,5 minuut afgetankt worden en tijdens proeven bleek dat dit ook lukt als er 15 auto’s achter elkaar tanken. Belangrijk daarbij is dat de installatie zodanig is ontworpen dat de nozzle niet bevriest, ook niet bij intensief gebruik. Het station is geschikt voor het verwerken van waterstof onder tien bar druk waardoor het in de toekomst direct op de leiding van de Gasunie kan worden aangesloten.

Groningen is de ‘Waterstof Capital’ van Nederland en de provincie Groningen wordt door de speaker ‘Waterstof Valley’ genoemd. Bijzonder is de samenwerking tussen Holthausen Energy Points, de Century Autogroep en de Gemeente Groningen. Het tankstation aan de Bornholmweg is gevestigd op het terrein van de energie neutrale Campus van de Century Autogroep in Groningen.

De Gemeente Groningen is pionier op het gebied van waterstof. De gemeente zelf heeft al ruim 40 waterstof voertuigen, van personenauto’s tot bestelwagens en trucks. Daarmee is de Gemeente Groningen de grootste klant, maar inmiddels zijn er al vijftig klanten voor het tankstation. Daarmee is het tankstation volgens Carl Holthausen meteen succesvol.

De realisatie van het waterstof tankstation werd mogelijk gemaakt door de volgende projectpartners: Holthausen Energy Points, Century, ESA, Holthausen Clean Technologies en de Hanze Hogeschool. Dit alles in een nauwe samenwerking met de Gemeente Groningen, Gasunie en Hystock. De bouw en realisatie werden uitgevoerd door ContrAll en Resato.

De openingshandeling werd verricht door wethouder Benjamins van de Gemeente Groningen, samen met Carl en Max Holthausen.

DEEL HET