Opleiding voor elektrische bestelauto in de maak

Vorige maand werd op het nippertje voorkomen dat mensen met een B-rijbewijs niet meer op een elektrische bestelauto tot 4.250 kilo mogen rijden. In ruil voor verlenging van de vrijstelling eiste demissionair minister Harbers wel dat er een extra opleiding komt.

Deze opleiding is nu in voorbereiding. BOVAG, TLN, evofenedex en andere brancheorganisaties werken hieraan met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vanaf 1 juli volgend jaar, als de huidige verlengde vrijstelling wordt omgezet in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), is deze opleiding verplicht voor iedereen die met een B-rijbewijs een elektrische bestelauto van 3.500 tot 4.250 kilo wil besturen. Naast het C- en C1-rijbewijs komt er dus nog een derde optie.

De nieuwe opleiding is geen rijbewijs op zich. Het zal bestaan uit een theorie- en een praktijkgedeelte en zal minimaal vijf uur kosten. Onder andere besteed men aandacht aan rij- en rusttijden, alsook aan andere regels die gelden voor voertuigen boven de 3,5 ton. Naar verwachting is eind van dit jaar duidelijk hoe de nieuwe opleiding er precies uit komt te zien.

DEEL HET