PostNL pakt fijnstof aan met een stofzuiger

Naast uitstoot uit de uitlaat veroorzaken auto's ook veel fijnstof. PostNL is een proef gestart met een unieke oplossing om fijnstof op te vangen.

Hoewel er relatief weinig plastic in autobanden zit, zijn kleine deeltjes die tijdens het rijden loskomen van de banden wel een groot probleem voor het milieu. Dit fijnstof is een belangrijke bron van microplastics: kleine stukjes plastic die zich ophopen in voedsel, dieren en daarmee ook in het menselijk lichaam.

Nu de uitstoot van schadelijke gassen steeds verder wordt teruggedrongen, gaat de aandacht steeds meer naar fijnstof: de uitstoot van banden en remmen. Hierin zijn brandstofauto's en elektrische auto's gelijk. De Euro7 normering waar momenteel aan wordt gewerkt, brengt nieuwe eisen voor de uitstoot van dit fijnstof.

Stofzuiger

Samen met mobiliteitspartner Alphabeth en The Tyre Connection begint PostNL nu met een unieke proef, waarbij fijnstof van de banden opgevangen wordt om gerecycled te worden. Met een speciaal apparaat onder de achterbumper van twee bestelbussen van PostNL wordt in de proef gekeken of de microplastics onderschept kunnen worden voor ze in het milieu terecht komen.

Het apparaat is feitelijk een soort stofzuiger die de fijnstof opzuigt. De unit wekt elektrostatische elektriciteit op, die band- en wegdeeltjes aantrekt. De deeltjes wordt opgevangen. Het opgevangen materiaal kan vervolgens gerecycled worden door er bijvoorbeeld schoenzolen of bitumen van te maken.

Miranda Dirriwachter, Sustainabilty Program manager BMW Financial Services: “Het afvangen van milieubelastende stoffen geldt niet alleen voor bestelwagens. Een elektrische auto mag dan zo goed als geen CO2 uitstoten, de batterij maakt deze auto veel zwaarder als een brandstofauto waardoor er van de banden bij wrijving met het wegdek veel meer microplastics vrijkomen. Alphabet zet volop in op elektrische voertuigen, en dan moet je je ogen niet sluiten voor nieuwe milieuproblemen die hierbij ontstaan.”

Foto: Alphabet via Walter Ploos van Amstel

 

DEEL HET