Quantron waterstof truck klaar voor productie

Het Duitse Quantron staat klaar om de eerste exemplaren van de QHM FCEV Aero te leveren aan klanten. Hoewel Quantron slechts een kleine speler is, biedt deze vrachtwagen op waterstof een interessant alternatief.

De cabine van de Quantron QHM FCEV Aero zal iedereen wel bekend voorkomen: deze komt van de MAN TGX. Bij Quantron is echter elk onderdeel van de aandrijflijn verwijderd en vervangen door eentje op waterstof. De Quantron is voorzien van een fuel cell, waardoor hij waterstof omzet tot elektriciteit. Hij rijdt dus elektrisch. Overigens is dit model ook verkrijgbaar als volledig elektrisch (BEV), dus met een accupakket.

Het bijzondere aan de vrachtwagen op waterstof van Quantron is dat er geen rek met waterstoftanks achter de cabine zit. Hij is dus even lang als een normale dieseltruck. Het Duitse bedrijf monteert de tanks voor 54 kilo waterstof aan het chassis tussen de assen. Hiermee wijkt de QHM FCEV Aero af van waterstof-trucks van andere merken. De trekker heeft een GVW tot 44 ton en een bereik van 450 kilometer. De tanks volgooien kan in minder dan een kwartier.

Quantron bestaat nog niet heel lang, maar het heeft al aardig wat zero-emissie voertuigen afgeleverd. Zo rijdt Ikea in Oostenrijk met door Quantron omgebouwde elektrische Iveco Daily’s. Ook leverde het bedrijf al enkele waterstof-bussen in Oostenrijk en Italië. Het werkt ook nauw samen met Ford Otosan voor de ontwikkeling van een vrachtwagen op waterstof.

DEEL HET