Reinigings Demo Dagen 2017 van start

De Reinigings Demo Dagen 2017 zijn van start gegaan op de RDW testbaan in Lelystad. Het evenement, georganiseerd door de RAI afdeling Speciale Voertuigen kende een prachtige en drukbezochte eerste dag.

Het twee-jaarlijkse evenement biedt een mooi overzicht van de speciale voertuigen voor reinigingsdiensten, gemeentelijke diensten en commerciële recyclingbedrijven. Vuilniswagens, bezemwagens, kolkenzuigers en onkruidbezems- en branders vormen een deel van het aanbod. De producten lopen uiteen van een eenvoudige kliko tot een ondergrondse vuilniscontainer, een autolaadkraan of een hydraulische pers-vuilnisopbouw.

Bij de opening was er veel aandacht voor het milieu en dan met name voor het waterstof project van de Gemeente Groningen. Een full-size vuilniswagen op basis van een DAF Truck, een veegmachine, twee autobussen en een aantal Hyundai personenwagens rijden in Groningen inmiddels op waterstof. Er wordt hard gewerkt aan een vast tankstation nabij de stad maar tot die tijd levert Holthausen de waterstof vanuit een container-vulstation. 

Als we het even eenvoudig uit mogen leggen, het gaat hier om elektrisch aangedreven voertuigen. De elektriciteit wordt op het voertuig zelf geproduceerd door middel van een brandstofcel. In die brandstofcel wordt waterstof in contact gebracht met platinum platen. In combinatie met zuurstof ontstaat er dan stroom. Het enige restproduct is water wat uit de uitlaat druppelt. En hoe je waterstof produceert? Eigenlijk precies andersom, namelijk door electrolyse van water door middel wind- of zonne- energie. Waterstof is dus eigenlijk een energiedrager die de functie van zware accupakketten overneemt. In het geval van de vuilinswagen wekt de brandstofcel genoeg vermogen op voor werkdagen van 12 tot 16 uur. In die periode wordt er niet alleen elektrisch gereden, maar werkt de PTO voor de aandrijving van de opbouw ook op stroom. 

Maar uiteraard was er ook voldoende aandacht voor allerlei andere brandstoffen zoals CNG, LNG, maar uiteraard ook voor diesel. Met een aantal trucks kan proefgereden worden op een deel van het terrein. Alles bij elkaar heeft de RAI Vereniging Speciale Voertuigen weer een schitterend evenement opgetuigd in Lelystad. Morgen, 1 juni is de beurs de hele dag open van 9.00 tot 19.00 uur. Het is wel handig om je eerst aan te melden via deze link, dat bespoedigt de entréé.

DEEL HET