Renault Trucks weerspreekt vooroordelen elektrisch rijden

Tijdens een bijeenkomst in de Normandische truckfabriek van Renault Trucks, zette het merk de nabije toekomst van het wegtransport uiteen en probeerde het ook om vooroordelen over elektrisch rijden te ontzenuwen.

Al sinds enkele jaren pioniert Renault met elektrische aandrijflijnen voor zijn bedrijfswagens. Daarbij zet het merk wijselijk in op het distributiesegment, dus vanaf de ‘zwaarste’ bestelauto, 3,5 ton GVW, tot 27 ton, wat het toegestane GVW is voor een drie-assige vrachtwagen en niet toevallig ook van een huisvuilauto. In laatstgenoemd segment is natuurlijk flinke milieuwinst te behalen.

Renault Trucks positioneert zich

Uit diverse presentaties wil Renault Trucks duidelijk laten zien dat vervoerders die overwegen om over te stappen op elektrisch, het beste met een vertrouwd merk in zee kunnen gaan, met de nodige ervaring en expertise.  Renault is er nu tien jaar mee bezig. Renault Trucks laat duidelijk zien dat de batterij-elektrische truck de grootste milieuwinst oplevert, ten opzichte van diesel, maar zeker ook ten opzichte van waterstof. Bio-brandstoffen en wat dies meer zij. Comfortabel onder de paraplu van Volvo, sluit Renault Trucks mooi aan bij het Europese laadpaal-initiatief van Volvo, Daimler en Traton. Verder voorspelt Renault Trucks dat in 2030 de helft van de truckverkopen vol-elektrisch zal zijn aangedreven. Tien jaar later is het gedaan met de diesel, verwacht het merk. “Batterij-elektrische trucks zijn drie tot vijf keer efficiënter dan de nu gangbare alternatieven”, aldus Renault Trucks, dat op jaarbasis enkele honderden elektrische trucks in Europa verkoopt. Dus de markt staat nog in de kinderschoenen.  

Batterijen

Renault betrekt zijn accu- of batterijpakketten van de Duitse fabrikant Akasol, dat op zijn beurt weer cellen inkoopt bij Samsung, uit Korea. De edemetalen die worden gebruikt zijn nikkel, kobalt en mangaan. Inclusief lithium en enkele andere stoffen bestaat een batterijcel voor twaalf procent uit deze stoffen. Voor het recyclingtraject maakt Renault gebruik van Volvo Energy, dat zich speciaal hierop richt. De Fransen benadrukken sterk dat de huidige generaties batterijen nog lang niet zijn uitontwikkeld.

Zwaardere trucks

Toch geeft Renault Trucks voorlopig aan dat de komende, grotere T- en C-Serie trucks naar keuze van de klant een actieradius zullen kunnen halen van 300 tot 500 km. Er wordt gewerkt met modulaire batterijen. Daarbij kan de klant kiezen uit drie tot zes batterypacks à 650 kg per truck.  Meestal gaan klanten volgens Renault voor vier van zulke ‘packs’.  Iom wat voor reden dan ook, werkt Renault samen met Total Energies en Shell waar het de ontwikkeling van laadinfra betreft. Voor de Nederlandse klanten biedt het merk ook financiering aan. In ons land heeft Renault Trucks 46 dealervestigingen. “De bedoeling is dat die allemaal op termijn mogelijkheden bieden voor klanten om op te laden."

Blainville: 82 trucks, 286 cabines

De fabriek in het Normandische Blainville produceert cabines en complete trucks. In deze fabriek worden ok de cabines gebouwd van de DAF LF en de Volvo FE. Dat leidt tot een productie van 286 cabines per dag. Daarnaast kan de fabriek dagelijks 82 trucks bouwen, waarvan negen elektrisch. In totaal werken er bij deze fabriek zo’n 1900 mensen.  

 

 

 

 

DEEL HET