Renewi op weg met elektrische DAF CF vuilnisauto

Onlangs is bij Renewi een volledig elektrisch aangedreven vuilnisauto in bedrijf genomen: een DAF 6x2 CF Electric met achterladersysteem van Geesink. Een primeur, want het is de eerste DAF FAN CF Electric met een achterlader-applicatie voor afvalinzameling in Nederland. Lucas Willems, fleetsalesmanager bij DAF Trucks N.V. heeft het voertuig overgedragen aan Marc den Hartog, directeur Renewi Nederland.

“De DAF CF past bij onze logistieke operatie”, aldus Den Hartog. “In steeds meer gemeenten is inzameling met elektrische voertuigen gewenst, omdat het bijdraagt aan het streven naar een CO2 neutrale oplossing. Kijkende naar de toekomst verwachten we dat we meer elektrische voertuigen gaan inzetten.”

200 km bereik

Renewi zet de CF Electric in de regio Rotterdam in. Het gemiddelde rijbereik van 200 km is ruim voldoende voor afvalinzameling in stedelijke gebieden, zegge Renewi en DAF. Door de korte op elkaar opvolgende oppikpunten, lage snelheid en regeneratie bij afremmen is optimaal gebruik te maken van de capaciteit van het batterijpakket. Het opladen doet Renewi bij vaste oplaadpunten en is volledig geïntegreerd in de planning. Het opladen van de batterij duurt 75 minuten, uitgaande van een oplaadstation met een vermogen van 250 kilowatt.

Verkorte wielbasis

De DAF FAN CF Electric heeft een kortere wielbasis ten behoeve van de achterladeropbouw. Sinds vorig jaar heeft de elektrisch aangedreven CF volgens DAF een krachtiger batterijpakket van 350 kWh gekregen, dat tegelijk aanzienlijk lichter is dan de vorige generatie. Het gaat om een verlaging van maar liefst 700 kg. Mede daardoor komt het netto laadvermogen van de DAF CF Electric (GVW 28 ton) voor de afvalinzameling op 10.000 kg.

Lucas Willems: “Leverancier GeesinkNorba maakt gebruik van de Li-On Power Pro E-PTO voor de aandrijving van de achterlader en het kraakperssysteem. Deze PTO heeft maar circa 1,5 kWh per 1.000 kg afval nodig.”

DEEL HET