Rij-impressie Ford Transit Courier

Pittig, zuinig en schoon!

De kleinste nieuwe bestelauto van Ford heeft zich tijdens een weekje rij-impressie voorbeeldig gedragen. De Transit Courier blijkt een vlotte en comfortabele aanvulling van het bestelwagen programma.

Ford heeft met de Transit Courier een echte koeriersauto in het programma, die komt onder de Transit Connect. De Connect heeft een laadvermogen van rond de 800 kg, de Courier is met een halve ton wettelijk vol. Concurrenten van deze kleinste Ford bestelauto zijn de Fiat Fiorino, Peugeot Bipper en Citroën Nemo. De kans is groot dat er ook nog een klein Volkswagentje komt. 

De Ford is uitgerust met een voor zijn gewicht best pittige motor, namelijk de 1,6 TDCi motor. De 95 pk die die motor levert, zijn erg goed voelbaar. Het koppel van 215 Newtonmeter vanaf 1750 rpm maken de motor ronduit pittig. Deze motor is echter niet erg modern. Er is een enkele bovenliggende nokkenas en het is lang geleden dat we hier een auto hadden met een motorblokje met twee kleppen per cilinder. Blok en kop zijn van aluminium, een common rail systeem zorgt voor de brandstoftoevoer.

De Ford wordt geleverd met een ook al simpele vijfbak, waar beslist geen klachten over zijn. De vierde en de vijfde gang zijn overdrive- versnellingen. Dat zegt wat over hoe sterk deze motor is ten opzichte van de massa die hij moet voortbewegen. Het maakt de Ford in elk geval zuinig en stil, die grote motor. 

Van binnen is de Courier een echte Ford met een leuk dashboard, een lekker stuurwiel en tal van zaken die zo'n kleine auto verrassend compleet maken. Ver in december rijden met een automatische airco is fijn. De display in de middenconsole is duidelijk. Het navigatiesysteem werkt makkelijk en is overzichtelijk. Het radiogeluid en de bediening zijn prima en wanneer je de achteruit schakelt, verschijnt in de display een heel duidelijk beeld van de situatie achter de Transit Courier. Keurig.

De stoelen zitten goed en uit een proef bleek dat ook forsere personen een prima plek kunnen vinden in deze kleine Transit. Hooguit zit de extra plank in de weg boven de voorruit, waar chauffeurs ladingpapieren kwijt kunnen. Die laadruimte is keurig afgetimmerd en uitgerust met LED-verlichting. De achterdeuren zijn a-symmetrisch, dus ook in smalle, historische binnensteden kan eenvoudig gelost worden. Het schuifdeurtje aan de rechterzijde zit degelijk vast aan de carrosserie. 

Het onderstel is eenvoudig gehouden, met als nadeel dat de achteras nog trommelremmen heeft. Een ander minpunt is de afwerking in de cabine, bij de voorruit is dit bij dit exemplaar niet goed gegaan. Tijdens de testweek was de Transit Courier een hele handzame kameraad met ruim voldoende pit. Toch viel het verbruik enorm mee. Na het aftanken bleek na een afwisselende week met alle soorten verkeer die er zijn, dat de Courier dik 1 op 20 had gelopen, om precies te zijn 1 op 20,6. Een hele, hele mooie waarde. De standaardprijs van dit moois bedraagt € 13.290,-. De uitvoering die wij reden kost € 15.990,- excl. BTW.

 

 

 

 

DEEL HET