Rijtest Ford e-Transit Custom: heel wat te kiezen

Vorige week mochten we in Frankfurt kennis maken met de nieuwe Ford e-Transit Custom, de elektrische versie van het populaire busje. Voor de kleine en middelgrote ondernemer heeft Ford een aantrekkelijk aanbod.

De dieselversie van de e-Transit Custom was al eerder gepresenteerd, maar nu is er ook een hybride en een volledig elektrische versie. Een breed aanbod, voor elk wat wils. Ford heeft het dan ook slim aangepakt: het nieuwe platform kan elke aandrijving aan. Kies je een diesel, dan heb je voorwielaandrijving of optioneel vierwielaandrijving. Ga je voor volledig elektrisch, dan is de e-Transit Custom aangedreven op de achterwielen. In alle gevallen is de laadruimte echter gelijk.

Veel uitvoeringen
De Custom is een populaire bedrijfsauto en het is niet moeilijk te bedenken waarom. Een stoer maar compact uiterlijk wordt gecombineerd met een ruime laadruimte. Hij is er in twee lengte-uitvoeringen en als dubbele cabine. De volledig elektrische e-Transport Custom heeft een maximum laadvermogen van 1.147 kilo. Daarbij mag je echter ook een aanhanger trekken tot 2.300 kilo, wat voor een elektrische bestelauto best uniek is.

Het rijbereik is maximaal 329 kilometer. De accu is met 65 kWh dan ook vrij bescheiden. Voor de meeste ondernemers zal dit echter ruim toereikend zijn. Het ligt er wel aan welke uitvoering je kiest. De Trend en Limited zijn voorzien van een motor met 136 pk. Wil je meer, dan is de Sport iets voor jou, met een vermogen van 218 pk. Hierbij lever je natuurlijk wel bereik in. Ga je voor helemaal gestoord, kies dan de e-Transit Custom MS-RT: een waanzinnige sportbus met dikke bumpers en grote spoilers, gecombineerd met 286 pk vermogen.

Graag onderweg
Achter het stuur van de e-Transit Custom waan je je in een personenauto. De bediening is heel logisch: iedereen kan hier mee rijden. Zoals we van Ford gewend zijn, is de wegligging uitstekend. De e-Transit Custom rijdt erg sportief voor een bestelauto. Deze is duidelijk bedoeld voor mensen die graag onderweg zijn. De elektronische hulpsystemen werken erg fijn en zitten je niet in de weg. Zelfs personenauto’s kunnen hier nog wat van leren.

Ford ziet dat veel ondernemers worstelen met de vraag wat ze moeten kiezen. Daarom biedt Ford voor ieder wat wils. Buiten de verschillende aandrijfmogelijkheden kan Ford ondernemers helpen in hun onderneming. Hierbij richten ze zich bij de e-Transit Custom nadrukkelijk op kleine en middelgrote bedrijven, die niet specifiek iemand in dienst hebben voor het beheer van een wagenpark.

Met standaard connectiviteit en slimme apps geeft Ford inzicht in het voertuig. Denk hierbij aan de staat van het voertuig, aankomend onderhoud maar ook het laden van de auto. Zo kan ingesteld worden dat een e-Transit Custom alleen oplaadt als de stroomtarieven het laagst zijn. Laden gaat overigens met 11 kWh bij een gewone laadpaal, en tot 125 kWh bij een snellader. Een warmtepomp is standaard, wat helpt bij het verbruik. Dit is bij de Ford e-Transit Custom dan ook heel netjes. Ford heeft met deze bedrijfsauto duidelijk weer een publiekslieveling gepresenteerd.

DEEL HET