Rijtest Mercedes-Benz eVito en eSprinter: vooral veel ervaring

Vorige week mochten we in Frankfurt kennismaken met de nieuwe Mercedes-Benz eVito en eSprinter. De middelgrote en grote bestelbussen van Mercedes-Benz willen vooral een premium ervaring bieden.

Zowel de Vito als de Sprinter kennen we eigenlijk wel. Beide modellen zijn populair en het is geen geheim waarom dat is. Het zijn bestelauto’s aan de bovenkant van de markt. Ze passen naadloos bij de reputatie van Mercedes-Benz als luxe-merk, maar dan op een manier dat er ook mee gewerkt kan worden. Of het nu gaat om het vervoeren van vracht of als service-bus, de Vito en de Sprinter kunnen het aan.

Zowel de Vito als de Sprinter zijn verkrijgbaar met een dieselmotor en als puur elektrisch. Wij kozen voor de laatste: dat Mercedes-Benz fijne dieselmotoren maakt, dat weten we wel. Interessanter is het om te zien hoe ze met de elektrificatie omgaan. Dit geeft een inkijkje in hoe het Duitse merk met de toekomst omgaat. We kunnen het alvast verklappen: dat is allemaal dik in orde.

EVito: aandacht voor kwaliteit

Als eerste namen we de Mercedes-Benz eVito onder de loep. Deze bestelbus is op verschillende punten aangepakt. Zo kreeg hij een meer luxe uitstraling door nieuwe lampen en een duidelijkere grille. Dit is duidelijk een bus om indruk mee te maken. Dit wordt weerspiegeld in het comfort voor de inzittenden. Mercedes-Benz wil de eVito vooral intelligent maken, om het zo voor de bestuurder beter en makkelijker te maken. De elektrische aandrijving en de veiligheidssystemen zijn tevens verbeterd.

De keuze is reuze bij de eVito: er zijn drie lengtes en twee verschillende wielbases om uit te kiezen. Maximaal mag hij 3,2 ton wegen, waarbij hij 950 kilo lading mag meenemen. Het laadvolume is maximaal 6,6 m3. Er is echter maar één accupakket, van 60 kWh. De motor levert normaal 95 pk maar kan tijdelijk 116 pk geven. Het maximale rijbereik is 319 kilometer (WLTP). Vreemd genoeg kun je bij de personenuitvoering van de eVito, de Tourer, ook kiezen voor een 90 kWh accu voor 381 kilometer bereik. Opladen gaat met 11 kW AC of 110 kW DC (snelladen).

Tijdens het rijden kun je kiezen uit drie regeneratiestanden, waarbij je meer of minder energie genereert bij het afremmen. Nog beter is de automatische regeneratie-stand, waarbij de eVito zelf kijkt hoeveel hij moet afremmen. Dit doet hij aan de hand van de radarsensoren, de camera’s en de navigatie. Dit werkt erg fijn. Bij het loslaten van het gaspedaal remt de eVito zelf af voor auto’s voor je. Het werkt dan eigenlijk als de adaptive cruise control, behalve dat je zelf moet versnellen.

Achter het stuur van de eVito is het een feestje. De stoelen zitten goed en het rijden is comfortabel. De cabine heeft lekker veel ruimte. In tegenstelling tot de personenauto’s van Mercedes-Benz is het interieur niet vol gehangen met schermen. Het 10,25-inch touchscreen is juist bescheiden van grootte en er zijn lekker veel fysieke knoppen. Zelfs de tellers zijn analoog. De binnenspiegel daarentegen is digitaal en toont het beeld van de camera achterop. Dat is superhandig in een bestelbus.

ESprinter: het vlaggenschip

Voor Mercedes-Benz is de Sprinter erg belangrijk. Zo’n 15% van de verkopen zijn voor deze bestelauto en dit wordt nog meer nu de Sprinter ook in Amerika verkocht gaat worden. De nieuwe eSprinter is maar liefst 18% efficiënter dan het eerste elektrische model, aldus het merk. Ook bij de eSprinter ligt de nadruk op een luxe ervaring en intelligente systemen om het rijden makkelijker te maken.

Ook hier kun je kiezen uit twee lengtes en verschillende uitvoeringen. Er zijn drie verschillende accupakketten, wat natuurlijk invloed heeft op het bereik. Met de 56 kWh accu kom je maximaal 233 kilometer ver, terwij de 81 kWh accu 329 kilometer bereik heeft. De grootste accu van 113 kWh heeft een indrukwekkende actieradius van 478 kilometer.  Je kunt kiezen uit een elektromotor met een vermogen van 136 of 204 pk. Snelladen gaat standaard met slechts 50 kWh, maar je kunt optioneel kiezen voor een 115 kWh lader.

Achter het stuur merk je dat de eSprinter al vele jaren ontwikkeling achter zich heeft. Je hebt uitstekend zich naar buiten en de spiegels zijn goed. Ook de eSprinter heeft de digitale binnenspiegel. Het stuur is in hoogte en diepte te verstellen. Ondanks de grootte laat de eSprinter zich eenvoudig door het verkeer loodsen. Er zijn drie rijstanden: normaal, zuinig of extra zuinig. Ook hier kun je drie regeneratiestanden kiezen, plus de automatische stand.

Met een maximaal volume van 14 m3 en een gewicht van 4,25 ton (dus maximaal 90 km/u!) is de eSprinter een heel ander soort bedrijfsauto dan de eVito. Desondanks zijn ze beide erg comfortabel. Veel elementen zijn echter hetzelfde, zoals de knoppen op het stuur en de schermpjes. Enkele opvallende verschillen zijn er ook. Zo kijkt de radar van de Mercedes-Benz eSprinter minder ver vooruit dan bij de eVito en wordt de regeneratiestand bij opnieuw starten niet onthouden.

DEEL HET