Rijtest Renault Master: geïnspireerd op de vrachtwagen

Renault heeft de populaire Master geheel vernieuwd. Ze noemen hem de ‘Aerovan’. Renault heeft dan ook veel werk gemaakt van het verbeteren van de aerodynamica. Het resultaat is een zuinige bestelauto van het grootste soort.

In het segment van de grote bestelauto’s is de Renault Master een belangrijke speler. De nieuwe generatie, de zesde alweer, gaat deze traditie ongetwijfeld voortzetten. Hij is er zowel in diesel als elektrisch. In een zonnig Frankrijk mochten we ze allebei uitproberen. Volgend jaar komt er zelfs een Master die op waterstof rijdt.

Aerodynamisch
De ontwerper houdt van vrachtwagens, zo werd ons verteld. Bij zowel de voorkant van de Renault Master als in het interieur zijn de vrachtwagens van Renault daarom als inspiratiebron gebruikt. Neem bijvoorbeeld de grote grille, die direct indruk maakt. In het midden zit een groot Renault-logo. Ook de verlichting is extra groot uitgevoerd. Het resultaat is een stoer ogende bestelauto.

Vergis je echter niet in de vierkante vormen: de nieuwe Renault Master heeft een maar liefst 20% lagere luchtweerstand dan de uitgaande generatie. Dat is een hele prestatie. Elk individueel onderdeel is afgestemd op het verbeteren van de aerodynamica. Zo zitten in de bumper speciale luchtgeleiders en ligt de voorruit platter. De Renault Master heeft bovendien een druppelvorm: de voorkant is breder dan de achterkant en het dak loopt licht af.

Uiteraard heeft de verbeterde aerodynamica een positieve invloed op het verbruik. Zeker bij de elektrische versie, de E-Tech, levert dit veel voordeel op. Ten opzichte van de vorige elektrische Master is het energieverbruik met 27% gedaald. Hierdoor heeft de nieuwe Renault Master met een kleinere accu toch een groter bereik. Met de kleine 40 kWh accu kom je zo’n 200 kilometer ver, maar voor een paar centen extra krijg je een accupakket van 87 kWh met een actieradius van een keurige 460 kilometer.

Laadgewicht
Het ontwerp voor het interieur werd eveneens geïnspireerd op dat van een vrachtwagen. Zo is het dashboard netjes om de bestuurder gevormd. Er zijn talloze opbergvakken te vinden, zoals bovenop het dashboard en in het dak. Ook onder de stoelen kunnen spullen worden opgeborgen. De middelste stoel klapt bovendien neer om een handig tafeltje te vormen – eveneens met een afsluitbaar opbergvak. Het stuur kan op meerdere manieren versteld worden voor de beste rijpositie.

Natuurlijk draait het bij de Renault Master om de laadruimte: nog altijd heeft deze bestelauto de langste in zijn klasse. Hij is zelfs 10 centimeter langer geworden. Zelfs de elektrische versie van de Master met de grote accu mag nog ruim 1.600 kilo laadgewicht meenemen. Daarnaast mag hij een aanhanger tot 2.300 kilo trekken. Uiteraard komt de Renault Master in veel verschillende uitvoeringen: naast een aantal verschillende lengtes en hoogtes zijn er vele soorten opbouw mogelijk. Renault zelf telt er meer dan veertig. Bij de elektrische versie kun je zelfs je apparatuur aansluiten via ingebouwde stopcontacten.

De Renault Master is al jaren populair en dit gaat met de nieuwe generatie niet veranderen. Zowel de diesel- als de elektrische versie rijden erg prettig. De cabine is daarbij ook een prettige werkplek voor de bestuurder. Dat Renault hierbij vrachtwagens als inspiratiebron gebruikt, is alleen maar positief. Zeker als volledig elektrische komt de Renault Master goed tot zijn recht: stil, krachtig en erg praktisch. Met de zero-emissie zones die we binnenkort krijgen, is het goed om te weten dat de elektrische Renault Master op geen enkele manier onder doet voor de diesel.

DEEL HET