Rotterdam tevreden over milieuzone. En het havengebied?

De gemeente Rotterdam toont zich tevreden over de resultaten van de milieuzone: de lucht is schoner en er rijden minder vervuilende voertuigen in de binnenstad.

Volgens de gemeente is de uitstoot van roetdeeltjes, die meest wordt veroorzaakt door dieselmotoren, met twintig procent afgenomen in minder dan een jaar tijd. Tot 2018 moet de afname tot veertig procent oplopen. Interessant is dat in de stad ook de uitstoot van NOx afneemt, Rotterdam rapporteert vijf tot tien procent.

Het is Rotterdam de afgelopen tijd er vooral om te doen geweest om oudere dieselauto's, bestelauto's en trucks uit de binnenstad te weren. Dat leverde 15.000 boetes op. Van de half miljoen voertuigen die dagelijks de stad in en uit rijden, is twee procent te oud en te vervuilend. Nu voldoen vrijwel alle voertuigen die de stad in rijden aan de milieu-eisen.   

Mooi gedaan natuurlijk, een afname van twintig procent. Zeker wanneer de elektrificering van ons verkeer en wanneer er meer hybride trucks en trucks op LNG de weg opkomen, zullen de resultaten, zeker ook met betrekking tot NOx, nog verder verbeteren. Maar de werkelijke potentie van schonere lucht, zit 'm natuurlijk in het Rotterdamse havengebied en bij de petrochemische terminals. Het valt op, dat zowel in de milieuakkoorden van Parijs, als in het beleid van Rotterdam, hier geen actie is te zien. terwijl daar juist zo veel te winnen valt. 

DEEL HET