Samenwerking Amerikaanse truckfabrikanten voor laadinfrastructuur

Ook in Amerika leidt de elektrische vrachtwagen onder een gebrek aan laadpalen. Daimler Truck North America, Navistar en Volvo gaan daarom een samenwerking aan om meer laadinfrastructuur te realiseren.

Als dit bekend voorkomt: inderdaad, in Europa is ook al zo’n samenwerking. Onder de naam Milence zetten Daimler (Mercedes-Benz), Traton (Scania, MAN) en Volvo Group (Volvo, Renault) zich in voor meer laadinfrastructuur voor vrachtwagens. In 2030 willen ze zo’n 1700 publieke laadpunten langs de doorgaande routes in Europa.

Zelfde partijen
De oplettende lezer ziet dat de samenwerking in Amerika om dezelfde partijen gaat. Daimler voert in Amerika de merken Freightliner en Western Star. Navistar valt onder Traton en de Volvo Group vertegenwoordigt naast Volvo zelf ook Mack. Samen hebben deze drie merken zo’n 70% van de Noord-Amerikaanse truckmarkt in handen. Grote afwezige in deze samenwerking is Paccar: naast DAF vallen hier ook Kenworth en Peterbilt onder, twee van Amerika’s grootste namen.

Onder de naam PACT gaan Daimler, Navistar en Volvo zich inzetten voor meer laadpalen voor elektrische vrachtwagens in Amerika. Dat is een beste klus, want volgens berekeningen zijn er in 2030 zo’n 600.000 laadpalen nodig, wil de energietransitie een succes worden. Naast het bouwen van laadinfrastructuur wil PACT ook informatie verschaffen aan belanghebbenden en aan tafel schuiven als belangenorganisatie.

Het is interessant om te zien dat ook in Amerika de elektrische vrachtwagen langzaam voet aan de grond krijgt. Wij denken bij Amerika vaak aan die enorme snelwegkastelen die heel het continent doorkruisen. Net zoals hier rijden de meeste vrachtwagens echter alleen lokaal. Dat kan net zo goed elektrisch. De samenwerking van drie grote vrachtwagenfabrikanten kan daarom een belangrijke stap zijn naar de verduurzaming van het wegtransport in Amerika.

DEEL HET