Scania bouwt 20 waterstoftrucks met Cummins

Samen met toeleverancier Cummins, dat al sinds geruime tijd inspuitsystemen levert voor dieselmotoren van Scania, worden er twintig trucks gebouwd met een waterstof-elektrische aandrijflijn. Als basis wordt er gewerkt met een platform dat Scania ook gebruikt voor zijn batterij-elektrische trucks. De nieuwe trucks zullen werken met een brandstofcel-systeem. Dat is best opmerkelijk, want een blik op de website van Cummins leert dat de Amerikanen hard werken aan verbrandingsmotoren die op waterstof kunnen draaien.

HyTrucks

De twintig trucks gaan vanaf 2024 meedraaien in het HyTrucks project waarover we onlangs berichtten, een initiatief van het havenbedrijf Rotterdam en Air Liquide. Met andere woorden, deze trucks zullen ook in Nederland gaan rijden. Scania zegt met dit project ervaring met waterstof te willen opdoen en samen met klanten leren wat handig is en wat niet.

Batterij-elektrisch

Scania benadrukt, dat batterij-elektrische trucks het beste alternatief zijn om tot de gewenste transitie te komen, maar het sluit de ogen niet voor alternatieven. “We kijken goed naar wat klanten mogelijk anders willen dan batterij-elektrisch”, zegt Fredrik Allard van Scania. “In sommige gevallen zijn batterij-elektrische trucks niet het optimum en is een andere oplossing zoals waterstof wellicht beter. We blijven met onze klanten in gesprek hierover.”  

Alle bronnen

“Om tot een snelle transitie te komen naar zero-emissie transport, moeten we alle bronnen die ons ter beschikking staan, goed gebruiken. Waterstof is een effectieve manier om elektrische energie voor langere tijd op te slaan. We zijn geïnteresseerd in de rol die groene waterstof in de transitie kan spelen. Het is misschien niet de meest effectieve manier, maar het is wel koolstof-vrij.”

Op de foto een eerder prototype waterstoftruck van Scania. 

DEEL HET