Scania electric voor Bandsma Bultje

Verhuisbedrijf Bandsma Bultje in Leeuwarden heeft de eerste, volledig elektrische Scania P26 verhuiswagen van Noord Nederland in gebruik genomen. Met de elektrische Scania loopt Bandsma Bultje voorop in de transitie naar duurzaam transport.

De volledig elektrische Scania P25 is uitgerust met een slaapcabine met normaal dak, maar dat wil niet zeggen dat de truck internationaal wordt ingezet. De truck is vooral bedoeld voor in de Leeuwarder binnenstad en voor verhuizingen in de regio. Dankzij het afzetsysteem kan de truck emissieloos de stad in en uit, waarna de laadbak eenvoudig overgezet kan worden als de bestemming verder van huis is.

Vooral in de regio

Voor eigenaar Erik Wolthuizen vormt de ingebruikname van de elektrische Scania een belangrijke stap. ,,Wij zien dit niet als een business model maar we hebben die truck aangeschaft vanuit een soort idealisme. Wij zien echt mogelijkheden voor verduurzaming met deze truck en de klanten reageren enthousiast’’. De 4x2 motorwagen is goed voor een actieradius van maximaal 250 kilometer. Erik: ,,Voor ons is dat geen enkel probleem, want dat halen we soms in een hele week niet eens. De truck kan hier op de zaak gedurende de nacht aan de lader, waarna de accu’s iedere ochtend vol zijn. Met die actieradius behoren ritten door vrijwel heel Noord Nederland tot de mogelijkheden, maar we zetten de truck vooral in de binnenstad en in de regio in.’’

Oude Bandsma kleuren

De truck is uitgevoerd in een nieuwe huisstijl, waarmee Bandsma Bultje terug grijpt naar het verleden. ,,Dit waren de kleuren van Bandsma uit Kollum, waarmee we terug gaan naar waar het allemaal begon. Dit jaar bestaan we 100 jaar als bedrijf, en ik zie de oude huisstijl dan ook als een mooie verwijzing naar die historie.’’ Een ander leuk aspect is dat de vaste chauffeur van de elektrische Scania P25 29 jaar geleden zijn carrière begon bij Bandsma in Kollum. ,,Hij is enorm enthousiast over de elektrische truck. Het rijdt ook gewoon fantastisch. Het blijft lekker stil en rustig in de cabine en het rijdt gewoon erg prettig’’ aldus eigenaar Erik Wolthuizen.

Dealer denkt mee

De aanschaf van de elektrische Scania werd mogelijk door de AanZet subsidie die werd toegewezen aan Bandsma Bultje. Erik: ,,Wij zijn voor de offerte met Remko van Keulen van Scania dealer Rinsma om de tafel gaan zitten. Samen met hem hebben we de mogelijkheden verkend, ook met betrekking tot het laden hier aan de zaak. Dat bleek geen probleem, waarna we de subsidie hebben aangevraagd. Ook hebben we een proefrit kunnen maken met de elektrische Scania, en die overtuigde meteen. Het is mooi om te zien dat ze bij Scania dealer Rinsma meedenken aan oplossingen voor de uitdagingen die de toekomst met zich mee brengt op het gebied van verduurzaming. Met deze elektrische Scania zijn wij er klaar voor.

DEEL HET