Scania met 80 tons elektrische houtcombi naar Elmia

Scania laat er geen gras over groeien en doet wat het kan om elektrische trucks te ontwikkelen. Daarom staat op Elmia in Jönköping met deze vol-elektrische 80-tos houtcombi.

De elektrische houttruck is het resultaat van een samenwerking tussen Scania en de papierfabrikant SCA. In juni namen ze als eerste ter wereld een elektrische 80-tons houtvrachtwagen in gebruik en sindsdien vervoert de vrachtwagen hout tussen SCA's houtterminal in Gimonäs en SCA's papierfabriek in Obbola buiten Umeå. Dat is 14 kilometer verderop.

De houtcombi trekt 80 ton en dat heeft Scania nu niet in serieproductie. Maar het helpt de fabrikant om correct na te denken als we nieuwe elektrische vrachtwagens ontwikkelen. Scania is begonnen met wat misschien wel het gemakkelijkst te elektrificeren is, namelijk de korte, lichte transporten in stedelijke omgevingen. Die zijn al in bedrijf. Sindsdien hebben we regionale elektrische vrachtwagens gelanceerd die meer accu's hebben en met zwaardere ladingen wat langer kunnen rijden. De volgende stap is wat we hier bij Elmia Lastbil zien: zware transporten zoals de houtvrachtwagen. Het is tot nu toe slechts een prototype, maar het is echt in gebruik en we hebben een aantal van dergelijke partnerschappen, zegt David Källsäter van Scania Zweden.  

Eerder liet Scania al een 64 tons combi zien die voedseltransporten uitvoert. Scania wil inzicht te krijgen in welke transporten en routes van de klant überhaupt geschikt zijn voor elektrificatie, maar ook om meer tastbare producten zoals het assisteren bij de juiste laadapparatuur voor de juiste vrachtwagen. In individuele gevallen heeft Scania zelfs geholpen met de aankoop van elektriciteit om ervoor te zorgen dat de klant groene stroom krijgt tegen de juiste prijs.

DEEL HET