Scania ontwikkelt elektrische truck voor 80 ton GVW

Samen met hout- en papiergigant SCA is Scania gestart met de ontwikkeling van een elektrische truck die combinatiegewichten tot 80 ton aan moet kunnen. Pikant is dat dit in het hoge noorden van het land gebeurt.

Volgens Scania is het mogelijk om langere afstanden af te leggen met een batterij-elektrische truck waarbij een GVW van 64 ton, het in Zweden toegestane maximum, mogelijk is. Dat Scania en SCA op tachtig ton mikken, is vanwege de mogelijkheden om afstanden af te leggen buiten de openbare weg, op bedrijfsterreinen waar bijvoorbeeld boomstammen worden verwerkt. De nieuwe elektrische truck gaat aan het werk in Västerbotten, een provincie in het noorden van Zweden. Lossen gebeurt in de buurt van de Noord-Zweedse stad Umeå.

Besparing

Door een dieseltruck te vervangen voor een elektrisch exemplaar, verwacht SCA 55 ton CO2-uitstoot per jaar te besparen. Jaarlijks vervoert SCA zo’n 8,5 miljoen kuub hout naar de verwerkingsindustrie. Daarvoor zet het 265 rondhoutcombinaties in waarbij er wordt samengewerkt met 87 onderaannemers. SCA zegt in het bericht dat het van belang is om een infrastructuur te ontwikkelen zodat elektrische trucks op zoveel mogelijk locaties (even) kunnen stoppen om de batterijen weer op te laden. Op de foto nog een ‘gewone’ dieselversie.

DEEL HET