Sector verrast over inzet bestelauto's

Diverse instanties verenigd in de 'Topsector Logistiek' tonen zich verrast over een onderzoek naar de inzet van bestelauto's: Ze rijden weinig kilometers en er rijden veel oudere bestelauto's rond. 

De studie, geïnitieerd door Connekt namens de Topsector Logistiek en uitgevoerd door een consortium bestaand uit de onderzoeksbureaus Buck, CE Delft, Districon, Panteia en TNO,  geeft gedetailleerd inzicht in de gebruikers en inzet van de ca. 876.000 bestelauto’s in Nederland. 

Weinig kilometers

Het jaarkilometrage lijkt op dat van personenauto’s, 80% blijft op of onder de 30.000 km per jaar hangen, 95% onder de 40.000 km per jaar.

De veelrijders (3% van het aantal) zijn verantwoordelijk voor 10 % van het afgelegd aantal kilometers door alle bestelauto’s in Nederland, met jonge bestelauto’s.

35-50% Van alle bestelauto’s wordt voor goederenlogistiek gebruikt. Goederenlogistiek is gedefinieerd als het bedrijfsmatig transport van goederen (inclusief materialen voor de bouw) en/of onderdelen al dan niet in combinatie met diensten.  Ruim de helft van alle bestelauto’s wordt in gezet in de sectoren bouw en handel: voor een flink deel is dat niet in goederenlogistiek volgens de bovenstaande definitie maar bijvoorbeeld voor servicediensten in combinatie met gereedschappen.

Bij bezorging aan huis is ca. 2-3 % van de bestelauto’s betrokken. Door een verdubbeling van E-commerce activiteiten zal het aantal bestelauto’s daarom niet sterk doen toenemen.

Doorrijden

Bestelauto’s blijven langer doorrijden dan vrachtauto’s, tot ca. 20 jaar lang. In de leeftijdscategorie van 15 tot 20 jaar rijden ze nog steeds meer dan 10.000 km per jaar. Biij 15 jaar oud nog ongeveer 13.000, en bij 20 jaar oud nog ongeveer 11.000 kilometer per jaar. 

Bestelauto’s rijden vooral vroeg in de spits, en dat geldt vooral voor de bouw. 

Oude bestelauto’s rijden relatief veel (40% of meer) kilometers buiten werktijd, en dan vooral in het weekend.

De oudere bestelauto’s zorgen voor een relatief grote bijdrage aan de luchtvervuiling: 8 % van de kilometers gereden door bestelauto’s (Euro 0-2) zorgen voor 9 % van de NOx en 39 % van de fijnstof uitstoot door bestelauto’s. 

DEEL HET