Shell opent megawattlader in Amsterdam

Op de Energy Transition Campus Amsterdam (ETCA) heeft Shell een bijzonder laadsysteem in gebruik genomen. De megawattlader kan zowel schepen als vrachtwagens opladen.

De megawattlader levert een capaciteit van zo’n 1050 kW, oftewel zo’n drie keer wat de beste snelladers tegenwoordig leveren. Shell geeft toe dat er nog niet veel vrachtwagens zijn die zo snel kunnen opladen. Ook elektrische schepen met deze laadcapaciteit zijn er nog niet echt. “We investeren hiermee vooruit op de markt die snel aan het groeien is”, aldus Hilmar van den Dool, general manager eMobility bij Shell. “Het past in ons streven om meer en schonere energieoplossingen te bieden.”

De megawattlader kan door zijn slimme opstelling aan de waterkant zowel vrachtwagens als verschillende soorten schepen opladen, of het nu sleepboten, binnenvaartschepen of veerboten zijn. Het laadsyteem bestaat uit twee laadarmen, de één voor de waterzijde, de andere voor de landzijde. Shell hoopt dat dit systeem de wereldwijde standaard wordt, zodat niet met aparte kabels of koppelingen gewerkt hoeft te worden.

De lader is gekoppeld aan het micro-elektriciteitsnet van ETCA. Dit net bestaat onder andere uit 3.600 zonnepannelen op het dak, een opslag en 119 normale laders voor personenauto. Ook is er een elektrolyser, die waterstof kan omzetten naar elektriciteit. Vanwege de onderzoeksfunctie van de locatie zijn ook talloze onderzoeksapparaten gekoppeld aan het stroomnet. Klanten kunnen langskomen bij de megawattlader in Amsterdam, maar wel op afspraak.

DEEL HET