Sneller waterstof tanken door Mercedes-Benz en Linde

Volgens Mercedes-Benz is waterstof de toekomst voor vrachtwagens, maar dan wel in vloeibare vorm. Samen met Linde Engineering heeft het een nieuwe techniek ontwikkeld voor het tanken van waterstof.

Het eerste openbare tankstation met de nieuwe techniek is onlangs geopend in Wörth am Rhein. Het maakt gebruik van sLH2, oftewel subcooled liquid hydrogen. Dit is vloeibare waterstof, maar dan nog verder gekoeld en onder druk gezet. Hierdoor neemt het minder ruimte in bij opslag dan waterstof in gasvorm en is het veel makkelijker te tanken. Niet alleen stroomt de brandstof sneller de tanks in, maar er is ook geen gegevensuitwisseling meer nodig tussen tankstation en voertuig.

Het nieuwe tankstation, dat Mercedes-Benz samen met Linde Engineering heeft ontwikkeld, heeft een capaciteit van 400 kilo waterstof per uur. Een vrachtwagen met een tankinhoud van 80 kilo waterstof is hierdoor in zo’n 15 minuten weer vol. Volgens Mercedes-Benz staat dit gelijk aan een rijbereik van 1.000 kilometer. Het tankstation heeft een capaciteit om 4 ton waterstof op te slaan. Door de techniek direct openbaar beschikbaar te maken, hopen Mercedes-Benz en Linde dat deze manier van tanken de nieuwe standaard wordt.

Over een paar maanden hoopt Mercedes-Benz een proef te starten met enkele klanten en de bijzondere Actros GenH2 waterstofvrachtwagen. Het nieuwe tankstation gaat in deze proef een sleutelrol spelen.

DEEL HET