Standaarden in waterstoftechniek in de maak

‘StasHH’ is een nieuw Europees consortium bestaande uit 25 organisaties in de waterstofsector dat de krachten bundelt om de eerste gestandaardiseerde brandstofcelmodules voor zware toepassingen te definiëren, ontwikkelen en testen. De brandstofcelindustrie heeft zulke standaarden nodig om het concurrentievermogen van de markt te vergroten en om kostenreductie en massaproductie mogelijk te maken. 

De groep bestaat uit elf brandstofcelproducenten, een negental fabrikanten en nog eens vijf onderzoeksinstanties. Het gaat om een publiek-private samenwerking met ondersteuning van de Europese Unie. Zij wil komen tot een reeks afspraken op het gebied van afmetingen, flow en digitale interfaces, testprotocollen en veiligheidseisen van de  brandstofcel. Ook wil zij brandstofcelmodules standaardiseren, die kunnen gestapeld en geïntegreerd worden  in zware toepassingen zoals vorkheftrucks, bussen, vrachtwagens, treinen, schepen en bouwmachines.

HH-serie

De aanduidingen voor huis, tuin en keukenbatterijen is in de loop van de tijd goed ingeburgerd en werd bekend als de "AA-serie", Dit heeft geresulteerd in een snelle acceptatie van batterijtechnologieën in een breed scala aan toepassingen. Een vergelijkbare aanduiding, voorlopig aangeduid als de "HH-serie", heeft het StasHH-consortium voor ogen voor brandstofcelmodules, die de kern vormen van elk brandstofcelsysteem. Bij het bereiken van een industriële consensus tussen betrokkenen over de standaard, zullen de leveranciers van brandstofcelmodules in het consortium gestandaardiseerde modules ontwerpen en ontwikkelen voor verschillende vermogensklassen. De modules zullen door de betrokken testcentra in worden getest. 

Nederland

Van de 25 partners komen er ook enkele uit Nederland. Het gaat om TNO, Future Proof Shipping, VDL,  scheepsbouwer Damen en Nedstack. Dat het initiatief niet beperkt blijft tot het wegvervoer bewijst de deelname van Alstom, AVL en Ballard. Verder valt de deelname van Toyota en Volvo op.  

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten