Stellantis start verkoop van waterstof-elektrische bestelauto’s

In het tweede kwartaal van 2023 brengt Stellantis de eerste lichte bedrijfswagens met een brandstofcel op de Nederlandse markt. Het gaat hier om waterstof-elektrische versies van de Citroën Jumpy, Opel Vivaro en Peugeot Expert, die van dezelfde productielijn rollen als de versies met een verbrandingsmotor en batterij-elektrische aandrijflijn. Momenteel worden de voertuigen geproduceerd in het Duitse Rüsselsheim; vanaf 2024 gebeurt dit in de Stellantis-fabriek in Hordain, in het noorden van Frankrijk.

Brandstofcel volgende stap in elektrificatie

Om CO2-emissies verder te reduceren en te voldoen aan de uiteenlopende vervoersbehoeften van ondernemingen zet Stellantis niet alleen in op batterij-elektrische aandrijving, maar ook op waterstof-elektrische aandrijving met een brandstofcel. Deze technologie wordt volgens Stellantis beschouwd als zeer veelbelovend en de volgende fase van lokaal emissievrije aandrijving in de automobielsector. Vooral voor grotere bedrijfsvoertuigen zijn er voordelen op het vlak van actieradius, met behoud van volledige laadcapaciteit, aldus de fabrikant.

Brandstofceltechnologie

Stellantis zegt dat hun waterstof-elektrische aandrijflijn de voordelen combineert van waterstof-elektrisch en batterij-elektrisch. Daarbij blijft de laadruimte even groot als van de dieselvariant en is de waterstof-versie niet zwaarder dan de batterij-elektrische versie. De brandstofcel vond onder de motorkap een plekje en de waterstoftanks bevinden zich onder de laadvloer, die daardoor vier centimeter hoger is dan de dieselversie. Maximaal kan de waterstof-besteller 4,4 kg waterstof meenemen, wat voldoende zou moeten zijn voor een actieradius van 400 km. Het tanken duurt volgens Stellantis niet langer dan drie minuten. Het laadvermogen bedraagt een ton en de topsnelheid 110 km/h. Zou je de waterstof-bestelauto wollen kopen, reken dan op een bedrag van rond de 120.000 euro. Stellantis adviseert een leaseregeling, waarmee je ongeveer op het dubbele uitkomt t.o.v. een diesel.  

DEEL HET