Stellantis vernieuwt al zijn bestelwagens tegelijk

Maar liefst twaalf bestelbussen in één keer vernieuwen: dat is een knap staaltje. Stellantis doet het met zijn bestelbussen van Citroën, Fiat, Opel en Peugeot.

Met dit offensief wil Stellantis aan kop blijven in de race bij de lichte elektrische bedrijfswagens. De vier merken staan namelijk erg sterk in de compacte, middelgrote en grote LCV-klasse. Met nieuwe EV-techniek kunnen de merken hun positie nog beter versterken.

Meer bereik

Twaalf lichte bedrijfswagens zijn onder handen genomen, van elk merk drie. Het gaat hier om de Citroën Berlingo, Jumpy en Jumper. Bij Fiat zijn het de Doblo, Scudo en Ducato. Bij Opel zien we de Combo, Vivaro en Movano en als laatste de Peugeot Partner, Expert en Boxer. In Amerika volgt later nog de RAM ProMaster EV als gelukkige nummer dertien.

De tweede generatie van deze zero-emissie busjes bieden naast verbeterde techniek ook interessante optie. Sowieso is het rijbereik verbeterd. De kleinste bestelbussen komen 330 kilometer ver, de middelgrote 350 en de grootste maar liefst 420 kilometer. Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat je onder een grote bestelbus meer accu’s kwijt kan. Ook snelladen tot 150 kWh is tegenwoordig mogelijk.

Meer opties

Naast elektrisch biedt Stellantis ook waterstof als alternatief aan. Deze werken dan met een fuel cell, die waterstof omzet in elektriciteit. Ook deze bestelbussen rijden dus volledig elektrisch, en mogen hierdoor zero-emissiezones in. Het voordeel van waterstof is dat je snel kunt tanken en niet hoeft te laden. Het bereik van deze voertuigen is zo’n 400 kilometer. De grootste types komen zelfs 500 kilometer ver.

Nieuw op de bedrijfswagens van Stellantis is de warmtepomp, die hitte in de accu’s gebruikt voor de interieurverwarming. Hiermee bespaar je elektriciteit. Ook kan het voertuig uitgerust worden met een elektrische PTO van 400 Volt. Deze haalt zijn elektriciteit direct uit de accu van de bestelbus, zodat geen secundaire stroomaansluiting meer nodig is. Verder is de tweede generatie voertuigen uitgerust met betere rijhulpsystemen en vernieuwde technologie voor de inzittenden.

 

DEEL HET