Sterkere motor en steviger uiterlijk voor Toyota Hilux

De markt voor pick-ups is flink in beweging: nu Mercedes stopt met de X-klasse en VW met de Amarok zoals we die nu kennen, komt Toyota juist met een Hilux die sterker is en die er indrukwekkender uitziet.

Sinds jaar en dag wordt de Hilux van Toyota geassocieerd met een onverwoestbaar imago. Het vermogen komt van een oerbetrouwbare 2,4 liter dieselmotor. Echter in Australië is de Hilux al vijf jaar leverbaar met een 2,8 liter dieselblok dat goed is voor 204 pk, vijftig meer dan de bekende 2,4. De Hilux blijft ook leverbaar met deze ‘standaard’-motor.  Toyota breng de 2,8 liter motor aan boord van een Hilux die bijzonder compleet is uitgerust, de ‘Invincible’, wat onoverwinnelijk betekent. Ook die versie is niet geheel nieuw. Hij ontstond nadat het Britse autoprogramma Top Gear in 2007 een reportage maakte die als onderwerp had om een Hilux met drie ton op de teller zodanig te verminken, dat die niet meer zou willen starten.

De Invincible van nu kenmerkt zich door een robuuste voorzijde LED verlichting rondom en een groot opschrift op de achterklep waar nu eens geen TOYOTA, maar INVINCIBLE staat. De Hilux krijgt 18 inch wielen en er zijn nieuwe kleuren, waarbij Toyota voor de foto’s Oxide Brons Metallic gebruikte. De Hilux heeft een laadvermogen van een ton en een trekvermogen van 3,5 ton. 

Chassis, cabines

Het chassis van de Hilux is een vertrouwd ladderchassis, de starre assen zijn opgehangen via bladveren. De bandenspanning wordt doorlopend gecontroleerd en slimme elektronica bootst een mechanisch sperdifferentieel na, wat alleen in zwaar terrein nodig is. Hoeveel duurder de Invincible gaat worden dan de nu leverbare Hilux is nog niet duidelijk. De ingrijpend vernieuwde Hilux is vanaf oktober leverbaar.

DEEL HET