Tesla Semi heeft nog een lange weg te gaan

Op de IAA trok deze elektrische vrachtwagen het meeste bezoekers van allemaal. Eindelijk konden we de Tesla Semi van dichtbij bekijken. We zagen duidelijk dat Tesla nog heel wat werk moet verrichten om met de Semi te kunnen concurreren van de Europese merken.

Vanaf het begin houdt Tesla zijn mond over de Semi. Over de truck, die in 2023 na zes jaar vertraging eindelijk de markt kwam, weten we eigenlijk nog vrij weinig. Op de IAA in Hannover konden we er eindelijk eentje van dichtbij bekijken. Er waren zelfs mensen in Tesla-jasjes die vragen konden beantwoorden. Onze conclusie: de Tesla Semi is nog niet klaar voor Europa.

Wat ons vooral opviel, was de loze ruimte achter de cabine. De Tesla Semi lijkt een lange cabine te hebben, maar ongeveer een derde is fender. Daarachter zit niks, behalve een opbergbox. Niet gebruikte ruimte dus. Volgens Tesla kun je daar een slaapcabine van maken. Het getoonde model is namelijk een dagcabine. De cabine profiteert dus ook nauwelijks van de extra lengte.

Beetje zuiniger
Al die lengte heeft de Semi nodig voor de accu’s. Maak je hem korter, dan haalt de Tesla Semi zijn bereik van 500 mijl (800 kilometer) niet. Er is een kortere variant, zonder lange fenders, maar die kan maar 480 kilometer (300 mijl) rijden. Dat is dus minder dan een Mercedes-Benz eActros 600, die wel binnen de Europese lengtematen past. Met een opgegeven verbruik van 1 kWh per kilometer is de Tesla Semi wel zuiniger dan de eActros 600. Echter maar een klein beetje: Mercedes-Benz haalde met de eActros 600 op de European Testing Tour een verbruik van 1,03 kWh per kilometer.

Tesla wil de Semi als 6x4 naar Europa brengen, waarbij ze gebruik willen maken van de verruiming van de lengte-eisen. Desondanks is de trekker nog erg lang. Zwaar ook: zelfs met de kortere wielbasis weegt hij 9 ton. De langere versie voor Europa gaat maximaal 10,5 ton wegen, net zoals de Amerikaanse variant.

De Tesla Semi is dus te lang voor Europa, zwaar en onpraktisch. Daarbij heeft de voor Europa meest geschikte versie een lagere actieradius dan de Europese concurrentie en is hij slecht marginaal zuiniger. Om de Semi tot een goed verkopende vrachtwagen te maken, heeft Tesla dus nog heel wat te doen.

DEEL HET