Tielbeke breidt LNG-vloot uit

Vervoerder Tielbeke uit Lemelerveld breidt de vloot uit met acht Scania's op LNG. De trucks worden ingezet voor het beleveren van Kruidvat-filialen. 

Het gaat om acht nieuwe Scania G340 Highline LNG trekkers die gaan rijden voor drogisterijketen Kruidvat. De nieuwe LNG-trekkers zijn in overleg tussen Kruidvat en Tielbeke aangeschaft. Beide hebben een uitgebreid MVO-programma waarin de inzet van schone voertuigen uitstekend past, zegt Scania.

Dat de vervoerder daarbij voor Scania koos, heeft alles te maken met de twee merkenstrategie van het bedrijf. “Tielbeke rijdt voornamelijk binnenland en dat doen wij al sinds jaar en dag naar alle tevredenheid met Scania. Alleen voor onze internationale ritten gebruiken wij een ander merk,” aldus Kevin Borman van Tielbeke. “Wij hebben voor LNG gekozen omdat we met de standaard 150 kg tanks voldoende actieradius hebben voor ons dagelijks werk. Met een CNG-voertuig lukt dat niet zonder een extra tankstop. Bovendien hebben we al vier LNG trucks rijden binnen het bedrijf.”

“Wat wij samen met Kruidvat met de inzet van LNG-trucks willen bereiken, is dat we zo min mogelijk uitstoot hebben in de kwetsbare binnensteden waar wij nu eenmaal veel opereren. Kruidvat hecht grote waarde aan een zo schoon mogelijk transport en met de inzet van LNG hebben we een 90 procent lagere NOx- en fijnstofemissie dan met de inzet van een dieselvoertuig. Daarnaast scheelt het ook nog eens tot 15 procent CO2-uitstoot en zouden de voertuigen door de lagere prijs van LNG een betere TCO moeten hebben.”

Een prettige bijkomstigheid is de veel lagere geluidsemissie waardoor de LNG-Scania’s ook PIEK-gecertificeerd zijn. “Uiteraard zijn we de hele dag in de weer om alles uitgeleverd te krijgen. Maar dat begint in de randen van de dag en dan is minder geluid natuurlijk wel heel prettig voor de omwonenden.”

Opvallend is dat Tielbeke de trucks bestelde met de grotere, met een extra driverpakket uitgeruste G Highline cabine. “We hebben daartoe besloten om de chauffeurs te een plezier te doen,” aldus Borman. “Die hadden nog nooit met vloeibaar aardgas en een handgeschakelde LNG-auto gereden en waren aanvankelijk een beetje sceptisch omdat ze dachten dat ze nogal wat trekkracht zouden inleveren. Achteraf gezien, is de overstap ze enorm meegevallen en rijden ze met plezier met deze schone brandstof. Daarbij moet gezegd dat bij deze laatste serie G340 LNG-voertuigen het verschil in trekkracht vergeleken met de dieselversie in de praktijk echt miniem is.”

DEEL HET