TNO: Euro VI trucks duidelijk schoner

Ten tijde van Euro V was er enige tijd commotie dat trucks die als Euro V te boek stonden, in de praktijk die uitlaatgasnorm lang niet haalden. Het betrof hier vooral stadstrucks, die domweg niet op bedrijfstemperatuur kwamen als gevolg van de korte afstanden die ze reden.

Alle reden dus voor de overheid om te laten onderzoeken hoe het nu met Euro VI gaat in de dagelijkse praktijk. Uit een recent rapport van TNO blijkt, dat vrachtwagens door die nieuwe, strengere norm een stuk schoner zijn geworden. Met name de uitstoot van NOx is sterk afgenomen, zegt TNO. Het lijkt erop, dat NO2 en NOx in het brandpunt van het onderzoek van TNO lagen.

Stikstofoxiden dan met name stikstofdioxide zijn volgens TNO ernstige vervuilers. Dergelijke emissies van trucks zijn de afgelopen jaren met bijna een factor tien afgenomen. Bij de personen- en bestelauto's echter is de uitstoot vrijwel gelijk gebleven, aldus TNO.

Toch is het probleem van stadsverkeer dat eigenlijk te veel vervuilt, nog niet helemaal opgelost, zegt de onderzoeksinstantie. Nog steeds kunnen bussen en trucks in stadsdistributie nog niet altijd de vereiste waarden behalen, doordat systemen nauwelijks op bedrijfstemperatuur komen. Dit was bij Euro V ook al een probleem. 

DEEL HET